- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Poziv Vašingtonu da pojača ambasadu u Moskvi i omogući izdavanje viza ruskim državljanima

© Sputnik / Alekseй KudenkoRusija: Poziv Vašingtonu da pojača ambasadu u Moskvi i omogući izdavanje viza ruskim državljanima
Rusija: Poziv Vašingtonu da pojača ambasadu u Moskvi i omogući izdavanje viza ruskim državljanima - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Rusija je pozvala američku administraciju da pojača diplomatsko prisustvo u Moskvi i pošalje nove diplomate kako bi se normalizovalo pružanje konzularnih usluga ruskim državljanima, uključujući izdavanje viza.
„Američko diplomatsko prisustvo u Rusiji je trenutno smanjeno do tako niskog nivoa da ambasada više nije u stanju da pruža osnovne konzularne usluge, kao što je izdavanje viza za ruske državljane koji moraju da putuju u SAD. Sada Ameika traže od naših građana da idu u inostranstvo kako bi dobili vizu“, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov na forumu „Dijalog Fort-Ros“.
Za Moskvu je, kako je rekao, tako nešto nedopustivo.
„Pozivamo SAD da pojačaju svoje prisustvo u Moskvi i pošalju nove saradnike kako bi se konzularni poslovi obavljali u manje-više normalnom obimu“, rekao je ruski diplomata na redovnoj godišnjoj konferenciji o rusko-američkim odnosima.
Podsetimo, Moskva je zahtevala od Vašingtona da ne zapošljava Ruse u diplomatskim predstavništvima, što je bila recipročna mera na sankcije koje su SAD uvele u aprilu.
Američka ambasada, zbog recipročnih mera Rusije na sankcije, saopštila da prestaje sa obradom zahteva za vize, izuzev diplomatskih putovanja od 12. maja.

Rusija i Amerika da prekinu diplomatske ratove

Rusija i Amerika moraju da prekinu „diplomatske ratove“, rekao je Rjabkov.
Ocenio je kao nezamislivu situaciju kada su SAD zatvorile ruski konzulat u San Francisku i naložile ruskim diplomatama da ga napuste za 24 sata.

„Mrzim te diplomatske ratove. Saosećao sam se sa Amerikancima zaposlenim u predstavništvu u Sankt Peterburgu kojima smo dali 24 sata da napuste grad, ali drugačije nismo mogli. Žao mi je zbog toga, ali to nije bio naš izbor. Moramo to prekinuti u određenom trenutku“, rekao je Rjabkov.

Rukovanje predsednika Rusije i SAD  Vladimira Putina i Donalda Trampa - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
SVET
Ruski ambasador: Mali, ali pozitivni pomaci na relaciji Vašington-Moskva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala