- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Premijer Bavarske poziva: Ubrzajte pokretanje „Severnog toka 2“ – zaustaviće rast cena

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Premijer Bavarske Markus Zeder pozvao je da se što pre pusti u rad gasovod „Severni tok 2“, jer smatra da bi to moglo da zaustavi rast cena gasa na evropskom tržištu, prenosi list „Bild“.

„Potrebna nam je obuzdavanje cena za zimu i gasna strategija koja će obezbediti Nemačku snabdevanjem goriva. To uključuje, između ostalog, puštanje u rad gasovoda 'Severni tok 2'“, rekao je Zeder u intervjuu za nemački list.

Kako navodi nemački list „Berliner cajtung“, pozivajući se na analitičare, trenutno popunjeno samo 70 odsto kapaciteta skladišta gasa u Nemačkoj.
„U Evropskoj uniji su u proseku skladišta gasa bila popunjena 77 odsto. Obično u ovo doba godina, pre grejne sezone zimi, popunjava se 90 odsto kapaciteta skladišta“, navodi list statistiku.
Ranije je Ministarstvo ekonomije Nemačke zaključilo da sertifikacija ruskog gasovoda neće ugroziti bezbednost isporuka goriva u Nemačku i Evropsku uniju.
Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira. Početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara za hiljadu kubnih metara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a 6. oktobra na berzi je zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je nekoliko puta izjavio da je Moskva uvek bila i biće pouzdan isporučilac gasa za potrošače u Evropi i Aziji i naglasio da zemlja u punom obimu ispunjava svoje obaveze.
Zgrada nemačkog Bundestaga - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
SVET
Američki mediji: Nemačka se okreće od NATO-a zbog saveza s Rusijom
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala