- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Nemačka se okreće od NATO-a zbog saveza s Rusijom

© REUTERS / AXEL SCHMIDTZgrada nemačkog Bundestaga
Zgrada nemačkog Bundestaga - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
Pratite nas
Nemačka se pretvara u nominalnog člana NATO dajući prednost savezu sa Rusijom, a jedan od ključnih dokaza za to je i činjenica da troškovi za odbranu, uprkos obećanju Berlina, nisu dostigli dva odsto BDP koliko je propisano za zemlje-članice Alijanse, piše američki „Vašington Igzaminer“.
Pored toga, Nemačka je jedna od pet članica NATO koje troše manje od 20 odsto svog odbrambenog budžeta na kupovinu novog naoružanja, što nije u skladu sa glavnim ciljevima organizacije, navodi se u tekstu.
Kada je reč o Rusiji, autor članka podseća na Donbas gde, prema njegovom mišljenju, Moskva navodno deluje uz odobrenje Berlina.
Tu je i projekat „Severni tok 2“ zahvaljujući kojem je Nemačka obezbedila sebi snabdevanje gasom bez problema.
„Nemačka smiruje Rusiju, gurajući Ukrajinu u ledeni zimski pakao“, piše autor članka koji je uveren da će Olaf Šolc, najverovatnije novi kancelar, krenuti stopama Angele Merkel kada je reč o kursu zbližavanja sa Rusijom.
Rusija je, podsetimo, nebrojeno puta istakla da nije učesnik unutarukrajinskog sukoba, ali da neće skrštenih ruku gledati ako situacija u Donbasu počne dramatično da se pogoršava.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
RUSIJA
Nemačka potvrdila korist od „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala