- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pogledajte prvo sebe: Stigao žestok odgovor iz Kine na optužbe Vašingtona

© AP Photo / Ng Han Guan, FileKinezi ispred kineske zastave
Kinezi ispred kineske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Vašington nema pravo da optužuje Rusiju i Kinu da ne rade ništa po pitanju globalne klimatske krize, piše "Global tajms".
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da Rusija i Kina nisu htele da preuzmu bilo kakve obaveze po ovom pitanju i nazvao ključnim doprinos SAD u uspehu samita G20. Kineski list naglašava da SAD ne treba da pokušavaju da vrše pritisak na druge države, već da predstave svoju strategiju po pitanju klimatskih promena.

"Govoreći o SAD, Rusiji i Kini na ovaj način, administracija Bajdena potkopava uspehe samita i baca senku na konferenciju o klimatskim promenama u Glazgovu. Vašington ne može biti lider po pitanju klimatskih promena", navodi se u članku.

Po mišljenju autora, američka izjava se značajno razilazi sa njihovim postupcima. Oni nemaju jasan plan za smanjenje emisije štetnih gasova u zemlji. Neizvesno je i da li će republikanci poništiti sve poteze aktuelne administracije u slučaju povratka na vlast, pošto je rejting Bajdena ustanovio još jedna antirekord, navodi se u članku.
"Kako može Bajden i njegova administracija da vode ceo svet u borbu protiv globalnog zagrevanja, ako ne može biti lider svoje zemlje?", naglašavaju autori.
Kako smatra kineski list, SAD žele samo da budu lideri u klimatskoj agendi, dok ih ne interesuje da neposredno rešavaju probleme.
"Global tajms" je skrenuo pažnju i na ponašanje Australije koja je, kao jedna od vodećih izvoznika uglja u svetu, tek u poslednjem trenutku podržala odluke samita o klimi.
"Možda bi, umesto optužbi na račun Kine i Rusije, Bajden trebao da pritisne američkog "malog brata"?", zaključuju autori.
Američki predsednik Džozef Bajden na Samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
SVET
Bajden razočaran zbog „faktičkog odsustva“ Rusije i Kine na Samitu G20
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala