- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden razočaran zbog „faktičkog odsustva“ Rusije i Kine na Samitu G20

© AP Photo / Andrew MedichiniAmerički predsednik Džozef Bajden na Samitu G20 u Rimu
Američki predsednik Džozef Bajden na Samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden je je izrazio razočaranje zbog faktičkog odsustva Rusije i Kine na sastanku G20 u Rimu.
„Razočaran sam zbog činjenice da se Rusija i Kina faktički nisu pojavile“ kada su u pitanju obaveze koje se tiču klimatskih promena, rekao je Bajden na konferenciji za novinare nakon sastanka G20.
„Mislim da ćete videti da smo postigli značajan napredak, ali treba učiniti više. Ali to će zahtevati da se fokusiramo na ono što ne radi Kina, što ne radi Rusija, što ne radi Saudijska Arabija“, dodao je Bajden.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći u nedelju na sednici samita G20 o klimatskim i promenama i ekologiji, pozvao na kompleksno i zajednično rešavanje klimatskih problema. Ruski lider je naglasio da su pitanja klimatskih promena izuzetno važna. On je napomenuo da Rusija na sebi doživljava efekte globalnog zagrevanja. Šef države dodao je da ruska strana aktivno učestvuje u međunarodnim naporima za očuvanje klime. Konkretno, ispunjava sve preuzete obaveze prema okvirnoj Konvenciji UN o klimatskim promenama i Pariskom sporazumu, dosledno realizuje politiku smanjenja čiste emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, poduzima korake za poboljšanje energetske efikasnosti ekonomije, modernizacije električne energije i smanjenje emisije gasova u proizvodnji nafte.
Samit Grupe 20 održan je u Rimu 30. i 31. oktobra. Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, nisu prisustvovali sastanku lično, već su učestvovali putem video-veze. U sličnom formatu nastupio je i japanski premijer Fumio Kišida.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala