- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Otkriveno sa čime se sudarila američka nuklearna podmornica u Južnom kineskom moru

© Wikipedia / Thiep Nguyen/Javno vlasništvoAmerička nuklearna podmornica Konektikat
Američka nuklearna podmornica Konektikat - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Posle skoro mesec dana istrage, američka mornarica objavila je sa čim se sudarila njena nuklearna podmornica u Južnom kineskom moru. Istragom je zaključeno da je podmornica udarila u podvodnu planinu koje nije bilo na mapama.
Američka nuklearna podmornica „Konektikat“ pretrpela je oštećenja prilikom tog sudara, koji se dogodio 2. oktobra i u kojem je povređeno 11 mornara.

Sudar sa podmorskom planinom, oštećen prednji deo podmornice

USNI njuz, sajt Američkog mornaričkog instituta, pozivajući se na izjavu portparola Sedme flote Hajlija Simsa, objavio je kako je istragom utvrđeno da se podmornica sudarila sa „podmorskom planinom“.
Rezultati istrage predati su viceadmiralu Karlu Tomasu, komandantu Sedme flote američke mornarice, koji će „odrediti dalje akcije, uključujući i one u vezi sa odgovornošću“.
Na podmornici je oštećen prednji deo, uključujući i rezervoare za balast, pa je ona morala nedelju dana da plovi na površini do Guama na osnovnu popravku, kako bi mogla da bude transportovana na dalje radove.
Još nije poznato kada će podmornica napustiti Guam, kako bi na njoj bili izvedene opsežnije popravke.

Geopolitičke dimenzije incidenta

Incident je dobio i geopolitičke dimenzije, budući da se odigrao u Južnom kineskom moru, te je Ministarstvo spoljnih poslova Kine tražilo da Vašington objavi njegove detalje.
Nedavno je Peking zatražio „više od nejasnog saopštenja“, dodajući da „takav neodgovoran pristup i zataškavanje incidenta u Južnom kineskom moru primoravaju zemlje tog regiona i međunarodnu zajednicu da se zapitaju o istinitosti incidenta“.
Portparol kineskog ministarstva Džao Liđijen rekao je da SAD treba da objasne zašto je nuklearna podmornica poslata u to područje i da daju detalje u šta je udarila.
Incident u Južnom kineskom moru prvi je podvodni sudar u kom učestvuje američka podmornica od 2005. godine, kada je nuklearna podmornica „San Francisko“ udarila u podmorsku planinu nedaleko od Guama, pri čemu je jedan mornar poginuo, a većina od 136 drugih članova posade je povređena.
Druga plovila američke mornarice takođe su doživela niz incidenata u Azijsko-pacifičkom regionu, pa su se tako avgusta 2017. sudarili razarač „Džon Mekejn“ i tanker nedaleko od Singapura, kada je poginulo 10 američkih mornara. Dva meseca ranije, razarač „Ficdžerald“, dok je bio na tajnom zadatku nedaleko od Japana, udario je u brod koji je prevozio kontejnere, kada je poginulo sedam članova posade.
Iste godine, krstarica „Antietam“ nasukala se u Japanu i izazvala ekološki incident zbog izlivanja nafte u Tokijskom zalivu, dok se takođe krstarica „Lejk Šemplen“ sudarila sa južnokorejskim ribarskim brodom.
Američka podmornica  - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
SVET
Sudar američke nuklearne podmornice i podvodnog objekta, 11 mornara povređeno
Američka nuklearna podmornica Rod Ajlend - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
SVET
„Opasnosti tajnovite prakse“: Kina traži od SAD da dostavi detalje incidenta s nuklearnom podmornicom
Ratna mornarica Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
RUSIJA
NATO veteran: Ratna mornarica Rusije će naterati američke admirale da se „preznoje“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala