- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Opasnosti tajnovite prakse“: Kina traži od SAD da dostavi detalje incidenta s nuklearnom podmornicom

CC BY 2.0 / Flickr/Official U.S. Navy Page/MC2 Bryan Tomforde / Američka nuklearna podmornica "Rod Ajlend"
Američka nuklearna podmornica Rod Ajlend - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da je veoma zabrinuto zbog nedavnog incidenta sa američkom nuklearnom podmornicom u Indo-pacifiku i zatražilo od Sjedinjenih Država da bez odlaganja dostave sve detalje nesreće.
"Kao odgovorna strana, SAD ima odgovornost i obavezu da detaljno objasni okolnosti incidenta", rekao je portparol ministarstva Ten Kefej u saopštenju.
Ten je ocenio da je incident direktan rezultat politike Vašingtona u regionu, gde neprestano šalje vojne brodove i avione "kako bi pokazivali mišiće i izazvali nevolje u ime 'slobodne plovidbe i preleta".
"Primetili smo da je američka vojska namerno odlagala i prikrivala detalje incidenta. Takva neodgovorna i tajnovita praksa, bez transparentnosti, lako bi mogla dovesti do nesporazuma i pogrešnih poteza", dodao je on.
Te akcije, prema rečima portparola, ozbiljno su ugrozile regionalnu bezbednost i bezbednost plovidbe, kao i pogoršale regionalne tenzije.
Tan je pozvao SAD da zaustave izviđanje u blizini kineskih granica i da "što je pre moguće" detaljno izveste o incidentu kako bi umanjile zabrinutost zemalja u regionu.
Podsećamo, 7. oktobra, američka mornarica je izvestila da je podmornica na nuklearni pogon koja je krenula prema Guamu, udarila u misteriozni objekat tokom operacije u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru.
Peking je kritikovao "neodgovoran i tajnovit pristup" Vašingtona u vezi sa tim incidentom.
Američka podmornica  - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
SVET
Sudar američke nuklearne podmornice i podvodnog objekta, 11 mornara povređeno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala