- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Opasna tišina“: Rizik od slučajne eskalacije povećan prekidom kontakata Rusije i NATO-a

© Flickr / MarijananaRusija NATO ilustracija
Rusija NATO ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Odnosi Rusije i NATO-a razvijaju se po „opasnom scenariju“, jer se sa svakim prekinutim kontaktom povećava rizik nenamerne eskalacije, upozorava nemačka televizija „Erste“.
Televizija podseća da je stalno predstavništvo Rusije pri NATO-u u Briselu zvanično prestalo sa radom od 1. novembra, da su kancelarije NATO-a u Moskvi opustele, kao i da se sednice jednog od najvažnijih komunikacionih kanala — Saveta Rusija-NATO ne održavaju već duže vreme. Prema navodima medija, faktički nema direktnog kontakta na diplomatskom nivou.

Kontakti su prekinuti, a to se dešava u svetlu rasta tenzija, piše autor.

Prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, Moskva nema informacije u vezi sa daljim aktivnostima Alijanse. Kako je rekao ranije, NATO ne želi nikakvu saradnju sa Rusijom.

To je opasan scenario, navodi „Erste“ i podseća da su se tokom poslednjih nekoliko nedelja brodovi i avioni Rusije i NATO-a u nekoliko navrata našli u opasnoj blizini.

S tim u vezi, medij se osvrnuo i na nedavne reči ruskog lidera Vladimira Putina u vezi sa ulaskom američkog glavnog broda u Crno more.
© Wikipedia / SchlendrianAmerički razarač USS Porter
Američki razarač USS Porter  - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Američki razarač USS Porter
„Znate da je američki brod uplovio u Crno more. Možete ga videti kroz dvogled ili kroz nišan odbrambenih sistema“, izjavio je Putin na jučerašnjem sastanku sa vojnim vrhom.

Putinove reči zvučale su preteće, navodi „Erste“.

Istovremeno, televizija tvrdi da obe strane javno žale zbog prekinutih odnosa i da se žale da su njihovi odnosi sada gori nego tokom Hladnog rata. Međutim, autor materijala konstatuje da obe strane prebacuju krivicu jedna na drugu.
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
RUSIJA
Rusija o provokaciji američkog broda: Spremni smo da recipročno odgovorimo na svaki scenario
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala