- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija o provokaciji američkog broda: Spremni smo da recipročno odgovorimo na svaki scenario

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGrb na zgradi Saveta Federacije Rusije
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Rusija je spremna na recipročne mere u slučaju da glavni brod američke Šeste flote koji plovi ka Crnom moru pređe teritorijalne morske granice Ruske Federacije i započne provokacije u toj zoni, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.
„Recipročne mere su moguće, ali će se one, po mom dubokom uverenju, primeniti onda i ako Amerikanci počnu da prelaze crvene linije, počnu da provociraju rusku flotu u regionu, počnu da prelaze naše morske teritorijalne granice, kao i u slučaju da ulaska u naše teritorijalne vode. Više puta smo pokazali odlučnost ruske strane u tom pogledu. I, naravno, bićemo spremni da to učinimo u ovoj situaciji“, objasnio je on za televiziju „Rusija 24“.
Prema rečima Kosačova, zajednička operacija američkog komandnog broda sa snagama NATO-a u Crnom moru predstavlja provokaciju.
„To je, nesumnjivo, provokacija i nije prva. Ovo se sada dešava uz učešće već viđenih ratnih brodova, u trenutku kada se situacija na jugoistoku Ukrajine, u Donbasu, očigledno zahuktava zbog činjenice da ukrajinska strana očigledno priprema vojnu vojnu operaciju“, naglasio je on.
Senator je takođe dodao da su Sjedinjene Američke Države zainteresovane za recipročne akcije Rusije, jer će im to pomoći da opravdaju svoju vojnu podršku Ukrajini i jačanje stalnog vojnog prisustva u regionu.
„U tom smislu, uvek moramo pažljivo da proračunamo svaki naš korak, da ne podležemo emocijama, da znamo sav cinizam onoga što Amerikanci rade i da, ne podležući provokacijama, budemo spremni na svaki scenario, uključujući i najgori“, dodao je.
Kosačov je napomenuo da „Amerikanci po pravilu nemaju strategiju“. Nije je bilo u Iraku, Libiji, Siriji, ni Avganistanu, možda je sada nema ni na Crnom moru, kaže senator.
„Imam osećaj da i ovde Amerikanci deluju nasumično“, zaključio je.
Podsetimo, glavni brod Šeste flote Ratne mornarice SAD „Mount Whitney“ krenuo je danas ka mestu izvođenja vojnih vežbi u Crnom moru. Nešto ranije je u ovaj region uplovio razarač "Porter".
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
RUSIJA
Putin vojnom vrhu: Pogledajte kroz nišan na brod NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala