- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Neće biti uljeza: Ruske pomorske granice će čuvati dronovi-kamikaze

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaBespilotna letelica na vojnim vežbama Tihookeanske flote u Primorskom kraju
Bespilotna letelica na vojnim vežbama Tihookeanske flote u Primorskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
U Rusiji se razvija tehnologija za zaštitu pomorskih granica od brodova-uljeza pomoću takozvane lutajuće municije, rekao je Sputnjiku izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.
„Sistem će uključivati izviđačke bespilotne letelice, kao i nekoliko vrsta lutajuće municije. Planirano je da se dronovi-kamikaze lansiraju na metu kako iz obalskih lansirnih sistema na automobilskoj šasiji, tako i iz lansera sa brodova“, rekao je naš izvor.
Takođe je istakao da su pojedini elementi sistema već prošli preliminarna testiranja, uključujući sisteme za lansiranje lutajuće municije sa malih brodova.
Kao jednu od glavnih prednosti sistema sagovornik navodi niske troškove upotrebe i rada, s obzirom da je lutajuća municija znatno jeftinija od protivbrodskih raketa.
„Pritom, masovna upotreba dronova-kamikaza čak i protiv fregate ili razarača onesposobiće brod kao borbenu jedinicu tako što će oštetiti njegove sisteme za nadzor, navođenje kao i sisteme naoružanja“, objašnjava izvor.
Uvođenje tih sistema drastično će smanjiti želju stranih partnera da narušavaju pomorske granice Rusije, ističe naš sagovornik.
Lutajuća municija može dugo leteti u režimu potrage u predviđenom području mete. Kada identifikuje metu, takva bespilotna letelica je uništava kao navođena raketa klase „vazduh-zemlja“, i istovremeno se sam uništava.
Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Rusija je odlučno reagovala. Iz Moskve su poručili da će svaka provokacija u blizini ruskih granica podrazumevati oštar i adekvatan odgovor.
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
RUSIJA
Rusija o provokaciji američkog broda: Spremni smo da recipročno odgovorimo na svaki scenario
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala