- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika pokušava da napravi stoprocentno neprobojni štit: Upozorenje na povećane rizike za Rusiju

© AP Photo / Czarek SokolowskiAmerički sistem PRO
Američki sistem PRO - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države neće uspeti da naprave protivraketnu odbranu koja bi ih u potpunosti štitila, ali će povećati rizike za Rusiju, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Smatramo da je bila pogrešna odluka doneta pod administracijom bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, a zatim i Džordža Buša Mlađeg da se počne sa izgradnjom onoga što sada izgleda kao globalni višeslojni sistem PRO, rekao je Rjabkov na konferenciji „Dijalog Fort Ros“ u onlajn formatu.
Prema njegovim rečima, SAD žele da izgrade na svojoj teritoriji „stoprocentno neprobojni štit“.

„Ne mislim da je to moguće. Amerika će u najboljem slučaju uspeti da se zaštiti od ograničenih raketnih napada iz nekih vrlo definisanih pravaca. Ali kako tehnologije napreduju, gradi se novi potencijal, a SAD dodaju sredstva u toj oblasti, vidimo sve više rizičnih situacija gde će taj potencijal početi na kraju da podriva, ako ne i da devalvira kritične elemente ruskog nuklearnog obuzdavanja“, ocenio je.

Međutim, Rusija to ne želi i smatra da postoji neraskidiva veza između strateškog potencijala napada i zaštite sa obe strane, dodao je.
Prema rečima Rjabkova, Moskva se nada da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uskoro proučiti zabrinutosti Rusije u raketnoj sferi.

O krizi u odnosima Rusije i SAD

Istovremeno, zamenik šefa ruske diplomatije upozorio je da bi aktuelna kriza u odnosima Moskve i Vašingtona mogla da bude opasnija od Hladnog rata.
Kako kaže, tada postojali jasni okviri i pravila, a sada je previše neizvesnosti. To je prilično rizično, konstatovao je Rjabkov.
Odnosi Rusije i Amerike u pogledu strateške stabilnosti dostigli su plato, postoji nada za pobošljanje, istakao je on, dodajući da će rusko-američki dijalog u toj sferi biti nastavljen u narednim nedeljama.
Rjabkov je dodao da Rusija i SAD rade na podizanju praga za upotrebu nuklearnog oružja. S tim u vezi, naveo je da je Moskva zabrinuta neodređenošću Vašingtona po tom pitanju.
Raketni napad iz Gaze na Izrael - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
SVET
Mediji: Kakve su šanse američke PRO u slučaju nuklearnog raketnog udara iz Kine ili Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala