- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Crna Gora u potrazi za naftom napravila najdublju bušotinu na Jadranu

© Foto : RTCG/PrintscreenBušotina u Jadranskom moru kod Crne Gore kojom se traga za naftom
Bušotina u Jadranskom moru kod Crne Gore kojom se traga za naftom - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Crna Gora je u potrazi za naftom napravila bušotinu duboku 5.400 metara, što je najdublje do sada u Jadranskom moru, oborivši dosadašnji rekord od 4.300 metara.
Prvi rezultati istraživanja da li ima nafte u crnogorskom podmorju biće poznati do kraja godine, kazao je v.d. direktora Uprave za ugljovodonike Crne Gore Marko Adžić. Bušenje će, kako je kazao, nakon radova na dodatnom obezbeđivanju bušotine biti nastavljeni sutra.
Adžić je, gostujući na Televizije Crne Gore, kazao da je do sada izbušeno do 5.400 metara dubine. Završni radovi kasne zbog, kako je kazao, radova na obezbeđivanju dodatne sigurnosti bušotine.
„Sutra ćemo nastaviti sa bušenjem. Očekivali da ćemo saznati ima li nafte do septembra ili oktobra ali zbog novonastalih uslova u bušotini morali smo da usporimo i ugradimo još jednu dodatnu kolonu zbog sigurnosti operacije. To nas je dosta usporilo, ali nadamo se da ćemo do kraja godine imati rezultate. Očekivali smo da ćemo septembar ili oktobar ući u rezervoare i imati informacije o tome šta je u rezervoarima. Od oktobra do decembra toliko je vremena probijeno“, kazao je Adžić.
Do kašnjenja, kaže, nije došlo zbog greške koncesionara.
„Jadran je izbušen do 4.300 metara, što je najdublja bušotina. Uslovi u bušotinama bili su nam do tih dubina poznati. Novonastali uslovi su nam neočekivani. Veliki su pritisci. Niko do sada nije bušio na toj dubini. Ovo je prva bušotina koja je prošla taj sloj koji je komplikovan za bušenje. Tu kritičnu fazu, smo savladali i sada nastavljamo dalje“, kazao je Adžić.
On ističe da se do sada nije desila nijedna greška.
„Velika je pažnja što se tiče sigurnosti operacija, visok je standard primenjen. Ide nam na ruku što je bušotina duboka pa imamo preko 5 ili 6 kilometara dubinu kanala gde možemo da reagujemo“, kazao je Adžić.
Ukoliko dođe do problema, Adžić ističe da su spremni za odgovor.
Naftna bušotina u moru - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
EKONOMIJA
Šansa za Crnu Goru: Bušenje u Jadranskom moru obećava veliko nalazište nafte
Nafta - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2018
San dug deset godina: Hoće li Crna Gora od turističke postati naftna država
Naftna platforma - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
EKONOMIJA
Crnoj Gori do mogućeg nalazišta nafte ostalo još 1.300 metara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala