- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šansa za Crnu Goru: Bušenje u Jadranskom moru obećava veliko nalazište nafte

CC0 / Pixabay / Naftna bušotina u moru
Naftna bušotina u moru - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Istražno bušenje u podmorju kraj Ulcinja obećava veliko nalazište nafte, a na području Crne Gore ima još nekoliko potencijalnih nalazišta, izjavio je Marko Perunović, državni sekretar za energetiku i rudarstvo u crnogorskom Ministarstvu kapitalnih investicija.
Perunović je naveo da je trenutna dubina bušotine kod Ulcinja 4.700 metara.
„Veliki je optimizam da će se na dubini od 6.500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište nafte. Postoji još nekoliko zanimljivih koncesijskih područja, i kada se, zavisno od rezultata Eni/Novatek bušotine, raspišu konkursi, javnost će biti na vreme obaveštena“, rekao je Perunović.
Kako je dodao, nakon potvrđivanja zaliha u postojećem ležištu, sledeća faza je razvoj ležišta, što znači dodatne bušotine i razvoj modela proizvodnje, prenela je „Pobjeda“.
„U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori, što ide u prilog očuvanju okoline, i plan je da se nafta prodaje kao sirova“, objasnio je Perunović.
Kako je istakao, energetika je sektor od kog Crna Gora može da živi.
„Mišljenja sam da, ako se sredstva pravilno investiraju u dobre energetske projekte, crnogorska ekonomija za relativno kratak period može da doživi pravi bum“, kazao je Perunović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala