- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pucali u ikone, skrnavili grobove, zapalili crkvu: Snimci i svedoci o uništavanju hrama u Mostaru

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/ARK9367/Cropped photo / Saborni hram SPC u Mostaru
Saborni hram SPC u Mostaru - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Pratite nas
Starešina Saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj i sveštenstvo ove crkve saopštili su da poseduju snimke o paljenju Saborne crkve u Mostaru 1992. godine, kao i svedočanstvo tadašnjeg vojnika HOS-a Sakiba Balića, učesnika u paljenju Sabornog hrama i Stare crkve, koji su predati nadležnim organima.
Povodom objave novinara iz Mostara Sanela Kajana kojima se implicira da je srpska vojska zapalila Sabornu crkvu u Mostaru, sveštenici ističu da je i Kajanu jasno da se to nije desilo.
Sveštenici navode da su sa iznenađenjem na društvenim mrežama pročitali Kajanov post u kojem implicitno nameće zaključak da odgovornost za spaljivanje Saborne crkve u Mostaru snose pripadnici srpske vojske.
„Dokaz koji novinar Kajan nudi u prilog svojoj tvrdnji jeste neobjavljeni snimak koji je, navodno, on držao u svojoj arhivi i u kojem nepoznato lice čiji lik ne vidimo u kadru, gledajući crkvu u plamenu sa zapadne obale Neretve, izgovara rečenicu: `Ćetnici su ušli u Konak, zapalili crkvu i vratili se nazad!`. To bi trebalo da bude dokaz za vrlo ozbiljnu tvrdnju gospodina Kajana? Ničim potkrepljena konstatacija nepoznatog lica“, navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve u Mostaru, prenosi RTRS.
Sveštenici pitaju zar o ovoj tvrdnji, da je tačna i da je za nju postojala i najmanja indicija da je tačna, ne bi izvestili svi hrvatski i bošnjački mediji još 1992. godine, te tako sa sebe skinuli krivicu za skrnavljenje i uništavanje jednog od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu.
© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija zahumsko - hercegovačkaMinirana, crkva je 1992. bukvalno iščupana iz temelja, a iz temelja je pomeren i srpski narod koji je u Mostaru živeo
Minirana, crkva je 1992. bukvalno iščupana iz temelja, a iz temelja je pomeren i srpski narod koji je u Mostaru živeo - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Minirana, crkva je 1992. bukvalno iščupana iz temelja, a iz temelja je pomeren i srpski narod koji je u Mostaru živeo
Oni naglašavaju da je Kajanu poznato da se to nije desilo, već i sam priznaje ono što je usledilo - snage HOS-a minirale su preostale zidine Crkve, dok je početkom jula zapaljena i oskrnavljena i Crkva Rođenja Presvete Bogorodice /Stara crkva/ u Mostaru i objekat Stare škole, u kojem je stradala celokupna arhiva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.
„Ako bismo verovali Kajanovim propagandno-sugestivnim navodima, mogli bismo zaključiti da su i nju zapalili neki misteriozno zaostali srpski vojnici, diverzanti i civili koji su imali tu sreću da ne završe u logorima i mučilištima“, ukazuju mostarski sveštenici.
U saopštenju se dodaje da je interesantno da Kajan u svom oglašavanju na društvenim mrežama navodi da poseduje još snimljenog materijala o ratnom Mostaru, ali da ga neće nikome ustupati osim za nadoknadu, što dodatno govori o njegovim motivima.
„Ako je sve ovo vreme u rukama imao dokaz da su srpske vojne ili paravojne jedinice zapalile Sabornu crkvu, kao što ga nije imao, zbog čega je do sada čekao da objavi takvu šokantnu istinu? Zbog toga što niko nije želeo da mu plati? Evo javno poručujemo i molimo gospodina Kajana da nam ustupi celokupni snimak, a raspoloženi smo da isti platimo“, ističe se u saopštenju.
Iz SPC u Mostaru navode da, za razliku od ovih zlobnih insinuacija, poseduju snimak Mostarca Dušana Tubića o paljenju Saborne crkve i video-snimak nepoznatog autora na kojem se jasno vide slavlje i likovanje civila Šemovca u trenucima kada gori Saborna crkva.
„Takođe, u našoj arhivi imamo direktno svedočanstvo tadašnjeg vojnika HOS-a Sakiba Balića, koji je učestvovao u paljenju Sabornog hrama i Stare crkve, a koje je pravoslavnim sveštenicima u Mostaru potvrđeno od više njegovih saboraca koji su nam svedočili o tome kako je unutrašnjost crkve polivana benzinom“, ističu mostarski sveštenici.
© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija zahumsko - hercegovačkaVladika Atanasije na ruševinama crkve u Mostaru
Vladika Atanasije na ruševinama crkve u Mostaru - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
Vladika Atanasije na ruševinama crkve u Mostaru
U saopštenju je citirano svedočenje da su „drveni pod, ikonostas, pregrade u zvoniku, balkone u crkvi - sve polili benzinom“ i da su „vojnici pucali i gađali svetitelje na ikonostasu“.

„Jedan od vojnika nije pucao pravdajući se da ne može pucati u Isusa, dok mu je drugi odgovorio da je to srpski Isus. Jedan od vojnika je mokrio na grobu mitropolita Leontija. Šenlučilo se u dvorištu crkve. Posle polivanja benzinom crkva je zapaljena i gorela je satima“, navedeno je u svedočenju.

U saopštenju se dodaje da je Balić sve ovo pričao s velikim uzbuđenjem i osećajem krivice što je u svemu tome lično učestvovao.
Mostarski sveštenici ističu da su sve ove snimke i svedočenja predali nadležnim istražnim organima od kojih nikada nisu dobili odgovor.
„Naše nije da se bavimo istragom i procesuiranjem odgovornih. Obnavljajući hram, mi obnavljamo poverenje među građanima Mostara i želimo da gradimo bolju budućnost za sve nas“, navodi se u saopštenju.
Sveštenici izražavaju uverenje da su u tom opredeljenju uspešni, jer mnogi Mostarci, bez obzira na veru, naciju ili bilo koje drugo opredeljenje, učestvuju u obnovi i istinski se raduju lepoti Saborne crkve, koja vaskrsava.
„Šta naspram ovog svedočanstva ima novinar Kajan? Nemuštu insinuaciju, ko zna zbog čega snimljene nevidljive osobe, što nam govori da se Kajanova novinarska etika ne razlikuje od etike onih koji su rasturali i još rasturaju mnoge ratno-huškačke laži“, naglašava se u saopštenju.
Crkva je spomenik kulture BiH, bila je pod zaštitom UNESKO-a, a i po Dejtonskom sporazumu mora da izgleda identično kao njena prethodnica, da bude istih dimenzija, ali i od istog materijala.  - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Slika golgote Srba u Mostaru: Obnavlja se crkva koju su iščupali iz temelja
Vučić: Hram u Mostaru važan za Srbe, ali i za Bošnjake i Hrvate
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala