Vučić: Hram u Mostaru važan za Srbe, ali i za Bošnjake i Hrvate

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon obilaska Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru da je taj hram važan za ceo srpski narod, ali značajan i za Bošnjake i Hrvate, jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da se poštujemo međusobno.

Vučić je novinarima rekao da je crkva u Mostaru jedna od najvećih i najznačajnijih svetinja u bivšoj Jugoslaviji, koja je na užasan način uništena 1992. godine, kada je srušena i spaljena.

„Ponosan sam na to što su Srbija i RS dale puni doprinos za obnovu ovog hrama. Hvala na ukazanoj časti da Srbija koliko može pomogne“, rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da je hram važan za Srbe u Mostaru, njih 4.000-5.000 koji danas žive u tom gradu, za celu istočnu Hercegovinu i ceo srpski narod, ali značajan i za Bošnjake i Hrvate, jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da poštujemo jedni druge.

Vučiću uputili opasku da podržava Dodika, a on im odgovorio: Poštujte celovitost Srbije

Istakao je da je Srbija izdvojila značajna sredstva za obnovu hrama i da će svoje obaveze ispuniti.

„Nadam se da ćemo pre kraja 2020. moći da prisustvujemo otvaranju ovog veličanstvenog hrama, gde će osim oslikavanja svi radovi biti završeni. To je divna vest za sve Srbe gde god da žive“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Saborna crkva Svete Trojice sagrađena 1873. godine i bila je najveći srpski pravoslavni hram do izgradnje Hrama Svetog Save.

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije zahvalio je na pomoći Srbiji i RS, jer bez te pomoći, kako je rekao, hram ne bi bio, sada već, skoro završen.

„Imamo čvrsta uverenja da će hram 2020. biti potpuno završen“, rekao je vladika.

„Nama ostaje da, osim što volimo Boga, volimo sve ljude, svoje po veri, ali i sve druge. Sve nacionalnosti, sve pripadnike ostalih vera. Time ćemo najbolje posvedočiti da smo pravi hrišćani“, rekao je Vučić.

Dodik: Imamo šta da tražimo na ovim prostorima

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ima nesumnjiv značaj za Srbe na prostoru BiH i podsetio da je hram bio brutalno srušen, što je bila poruka da Srbi tu nemaju šta da traže.

„Imamo šta da tražimo ovde. Ta okupljanja oko važne stvari kao što je ova predstavlja naše opredeljenje da našu istoriju i kulturu ne predajemo tako lako zaboravu kako neki drugi misle“, rekao je Dodik obraćajući se novinarima zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon obilaska radova na hramu.

Ističući da ovde govori u ime Republike Srpske, naglasio je da je zahvalan Vučiću što je prošle godine izdašno pomogao hram i dodao da je sada na njemu i Vučiću da obezbede ostala sredstva, kako bi obnova crkve bila završena u predviđenoj dinamici.

„Srbija i RS su izdvojile sredstva za obnovu, sada već vidimo napredak. Preuzeli smo obavezu, Vučić i ja, da ta sredstva obezbedimo“, rekao je on i izrazio je nadu da će Vučić moći da dođe na osveštavanje hrama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala