Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Operacija Valač: Hoće li Priština 6. novembra preći srpsku „crvenu liniju“

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici ROSU na Kosovu I Metohiji - arhivska fotografija
Pripadnici ROSU na Kosovu I Metohiji - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Ukoliko Priština pokuša da zauzme trafostanicu „Valač“, time bi bila pređena „crvena linija“, a na međunarodnoj zajednici je, posle upozorenja iz Beograda da Albanci spremaju ovu akciju, da je spreči, kaže Božidar Spasić, penzionisani pripadnik DB-a.
Srpski predsednik Aleksandar Vučić upozorio je da postoje indicije da albanska strana planira da 6. novembra krene u zauzimanje trafostanice Valač“, što bi, kako je rekao, za nas bile užasne vesti koje bi vodile ka iznuđenim potezima sa naše strane.

„Crvena linija“ za Srbe

Spasić veruje da bi te akcije mogle da budu vrlo slična onoj koju su specijalne jedinice ROSU izvele na prelazima Jarinje i Brnjak nedavno, ali da bi bile brojnije i jače.

„Po saznanjima naših obaveštajnih službi, došli smo do informacija da Albanci za početak novembra planiraju određene operacije poput one u severnoj Mitrovici, dakle, upad na određeni deo teritorije gde nemaju pravo da uđu i da zauzmu ’Valač‘, što bi za Srbiju bila situacija koja bi postala gotovo nemoguća, ističe Spasić.

Preuzimanje „Valača“, dodaje Spasić, osetili bi svi Srbi na severu Kosova. On zato i dalje veruje da će ovoga puta međunarodne snage sprečiti plan Albanaca.
„Plan je da se aktiviraju njihove specijalne jedinice ROSU i jedinice zaštitnog korpusa. Planira se, dakle, jedna veća formacijska grupa njihovih policajaca i nazovi vojnika koja bi u ranim jutarnjim satima, prema ovim obaveštajnim podacima , blokirala deo stanice Valač‘ i tako onemogućila pristup Srbima koji tamo pre svega rade a drugo, unutar toga bi se uključili njihove strukture. Ono što se za sada čini u tom pravcu jeste da je ovaj podatak dostupan i međunarodnim snagama koje se nalaze na Kosovu“, objašnjava Spasić.

Međunarodne snage bi morale da spreče Prištinu

Zauzimanje stanice „Valač“, dodaje naš sagovornik, bilo bi istovremeno ne samo kršenje Briselskog sporazuma, već i Rezolucije 12 44 SB UN.

„Očekujem i mislim da će se nakon ovog upozorenja iz Beograda o planovima rukovodstva u Prištini međunarodna zajednica aktivirati i blokirati pristupe toj stanici i tako onemogućiti zauzimanje ’Valača‘, nada se naš sagovornik.

Na pitanje šta bi se desilo ukoliko uprkos svemu dođe do napada, Spasić kaže da bi to bukvalno bila poslednja crvena linija koju bi Priština prešla, što bi verovatno ponovo aktiviralo pokret naše vojske i Žandarmerije.
Doktor političkih nauka Dejan Vuk Stanković, s druge strane, veruje da su Albanci i pored osuda i upozorenja koje su dobili zbog nedavane akcije na severu Kosova od strane međunarodne zajednice, spremni da izvedu akciju na „Valač“.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Možemo da vučemo samo iznuđene poteze: Vučić o pretnjama Prištine
„Sve opomene koje su kosovski Albanci dobili posle poslednjeg upada na sever Kosova, čini se da nisu bile dovoljne, a sa druge strane, ono što se politički može čitati kao epilog tog događaja, jeste da je ipak uspostavljen reciprocitet kada je reč o tablicama između Beograda i Prištine“, kaže Stanković.

Priština igra na kartu stanja na terenu

Prema njegovim rečima, Priština nije dobila dovoljno opomena tada jer su bile načelne i blage, a štete nisu imali nikakve. Iz tih razloga veruje da će se isto desiti i sa „Valačom“.

„Oni će tu procenjivati situaciju prema onome što im u ovom trenutku zaista treba, a to je kontrola ’Valača‘. Da li će ta kontrola biti potpuna ili će se naći neki drugi modalitet ako to urade i poentiraju time, to je sad stvar njih i taktike koju sprovode zajedno sa svojim pomagačima, jer oni sve ovo ne bi radili da nemaju od nekoga političku dozvolu za to, uveren je Stanković.

Sagovornik Sputnjika veruje da je Priština operativno dobro navođena u ovom slučaju šta treba da radi, jer, kako ističe, to nisu akcije koje smišljaju Aljbin Kurti i njegovi „specijalisti za bezbednost“, već operacije kojima prethodi sofisticiran obaveštajni rad nekih drugih faktora.
„Oni pokušavaju ovim akcijama da stvore faktičko stanje na terenu, gde bi pregovori u Briselu bili samo formalizacija onoga što je na terenu i na neki način verifikacija ispravnosti onoga što su uradili“, zaključuje Stanković.

Kršenje energetskog sporazuma iz Brisela

Trafostanica „Valač“ na severu Kosova pripada Javnom preduzeću „Elektromreže Srbije“. A energetika je oblast koja je trebalo da bude predmet daljih briselskih pregovora, što nije ispoštovano. Predlagano je da budu formirane dve ćerke firme EPS-a, kojima je trebalo da bude data licenca na Kosovu, a koje bi se bavile trgovinom i distribucijom električne energije. Umeto toga, prištinske vlasti su objavile da je samoproglašena kosovska država konačno postala energetski nezavisna time što je istupila iz energetskog regulatornog bloka koji čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija i sa Albanijom formirala zaseban. A to znači da sada oni ubiraju naknadu od korišćenja mreže prilikom tranzita struje kroz Kosovo i Albaniju.
Trafo stanica - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2020
Nema albanskog „strujnog udara“: Srbija i dalje snabdeva sever Kosova
Još 2019. godine „Kosovska elektromreža“ (KOSTT) je sa albanskim „Operatorom prenosnog sistema“ (OST) potpisala sporazum o uspostavljanju njihovog energetskog regulatornog bloka u Tirani i o tome obavestila ENTSO, organizaciju koja praktično predstavlja evropsku energetsku uniju.

Zašto je „Valač“ bitan?

KOSTT je saopštio da se početkom decembra ove godine Regionalna grupa za kontinentalnu Evropu ENTSO saglasila sa tim i precizirala da početak primene Sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-a otpočne 14. decembra. Time je južni deo Kosova pod kontrolom elektromreže Kosova i Tirane, a severni pod Srbijom. Priština želi da objedini elektrosistem, kako bi mogla da naplaćuje struju i inkasira tako u svoj budžet i zato je „Valač“ bitan za njih.
Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici  - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
SRBIJA
Čović: Dokle će Kfor da servisira incidentne situacije na severu Kosmeta /video/
Godine 2009. EMS je izgradio trafostanicu „Mali Zvečan“, koja za trećinu povećava snagu struje u severnom delu Kosova i Metohije. Inače, ona je dalekovodom povezana sa trafostanicom „Valač“, koji je dugačak više od četiri kilometra i u potpunosti osigurava rezervno napajanje trafostanice „Mitrovica 1“, koja snabdeva severnu Kosovsku Mitrovicu. U projekat je uloženo 122,5 miliona dinara i sav novac je obezbedila Elektroprivreda Srbije, a ovim je omogućeno da više od 10.000 stanovnika opštine Zvečan i Mitrovice imaju stalno napajanje strujom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala