Nema albanskog „strujnog udara“: Srbija i dalje snabdeva sever Kosova

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaTrafo stanica
Trafo stanica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbije će i ubuduće snabdevati Srbe na severu Kosova i Metohije električnom energijom i sve će ostati kao što je i do sada bilo. Nikom nije u interesu da problema bude, kaže za Sputnjik nekadašnji direktor „EPS Snabdevanja“ Željko Marković na vesti iz Prištine da je ostvarena nezavisnost energetskog sistema Kosova.

Prištinske vlasti objavile su da je samoproglašena kosovska država konačno postala energetski nezavisna time što je istupila iz energetskog regulatornog bloka koji čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija i sa Albanijom formirala zaseban.
Još u decembru prošle godine „Kosovska elektromreža“ (KOSTT) je sa albanskim „Operatorom prenosnog sistema“ (OST) potpisala sporazum o uspostavljanju njihovog energetskog regulatornog bloka u Tirani i o tome obavestila ENTSO, organizaciju koja praktično predstavlja evropsku energetsku uniju.
KOSTT je saopštio da se početkom decembra ove godine Regionalna grupa za kontinentalnu Evropu ENTSO saglasila sa tim i precizirala da početak primene Sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-a otpočne 14. decembra.

Srbija će nesmetano dopremati struju na sever Kosmeta

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Deepak Adhikari / Neće biti problema sa snabdevanjem severa Kosova i Metohije strujom od strane Elektromreže Srbije, uprkos tome što je Priština proglasila energetsku nezavisnost i odvajanje od EMS-a.
Nema albanskog „strujnog udara“: Srbija i dalje snabdeva sever Kosova - Sputnik Srbija
Neće biti problema sa snabdevanjem severa Kosova i Metohije strujom od strane Elektromreže Srbije, uprkos tome što je Priština proglasila energetsku nezavisnost i odvajanje od EMS-a.

Na pitanje šta to u tehničkom smislu konkretno znači i kako će se odraziti na snabdevanje Srba na severu Kosmeta strujom, Marković kaže da će „Elektromreža Srbije“ (EMS) nesmetano dopremati struju na sever Kosova i Metohije.

„Tu se prvenstveno radi o trafostanicama Valač i Gazivode i dalekovodima između Novog Pazara i tih trafostanica i to je i dalje u nadležnosti EMS-a. Ono što se tu desilo je da je iz našeg regulatornog bloka kojim upravlja EMS, a čine ga Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, teritorija južne pokrajine pripojena Albaniji, jer je u međuvremenu izgrađen 400 kilovoltni dalekovod između Kosova i Albanije“, precizira naš sagovornik.

Nova regulatorna grupa Prištine i Tirane

Kosovo i Albanija su tako formirale svoju regulatornu grupu, o čemu se još u aprilu ove godine glasalo u okviru „Evropske organizacije operatora prenosnih sistema“ (ENTSO), napominje Marković.
On objašnjava šta konkretno znači formiranje regulatornog bloka Prištine i Tirane:
„To znači da sada oni ubiraju naknadu od korišćenja mreže prilikom tranzita struje kroz Kosovo i Albaniju. Ranije je to bilo u nadležnosti ’Elektromreže Srbije‘. Ti prekogranični kapaciteti se plaćaju. Ako vi izvozite struju i prelazite preko određenih zemalja, morate platiti prekogranične kapacitete da biste mogli da izvezete električnu energiju ili da je uvezete. Znači, u tom smislu su oni sada samostalni.“

© Sputnik / Taras LitvinenkoStruja će na sever Kosova i Metohije i dalje stizati dalekovodima između Novog Pazara i trafostanica Valač i Gazivode koje su i dalje u nadležnosti EMS-a.
Nema albanskog „strujnog udara“: Srbija i dalje snabdeva sever Kosova - Sputnik Srbija
Struja će na sever Kosova i Metohije i dalje stizati dalekovodima između Novog Pazara i trafostanica Valač i Gazivode koje su i dalje u nadležnosti EMS-a.

Na pitanje da li to znači da infrastruktura na severu i dalje ostaje EMS-ova, on ukazuje na složenu situaciju sa kojom se po pitanju vlasništva suočava i KOSTT.

„Što se tiče te infrastrukture, kosovski operater sistema jeste njen korisnik, jer trenutno to pitanje vlasništva još nije rešeno, odnosno KOSTT nije ni mogao da dokaže vlasništvo, pa nije ni mogla da mu se izda licenca kao operatoru sistema. Ali, to je sada deo one priče da na Kosovu ništa nije onako kako treba“, ističe sagovornik Sputnjika.

Neispunjen Briselski sporazum

On podseća da energetika oblast treba da bude predmet daljih briselskih pregovora, ali i da je bila među onim delovima potpisanog Briselskog sporazuma koji nije ispoštovan. Tako su, kako napominje, trebalo da budu formirane dve ćerke firme EPS-a kojima je trebalo da bude data licenca na Kosovu, a koje bi se bavile trgovinom i distribucijom električne energije.
Iako do toga nije došlo i uprkos ovom formiranju bloka između Tirane i Prištine, neće biti problema sa snabdevanjem severa Kosova i Metohije strujom od strane „Elektromreže Srbije“.

EMS nikom ne predaje Valač

On napominje i da ne treba strahovati da bi moglo da dođe do toga da bi KOSTT mogao da isključi bilo koji deo sistema iz snabdevanja strujom. To uvek može da se uradi, ali to ne funkcioniše tako, a ni ENTSO to ne bi dozvolila, zaključio je Marković.

© Sputnik / Pavel Lisicin / Uđi u bazu fotografijaDo isključenja bilo kog dela sistema iz snabdevanja strujom uvek može da dođe, ali to se ne radi i Evropska organizacija operatora prenosnih sistema to ne bi dozvolila.
Nema albanskog „strujnog udara“: Srbija i dalje snabdeva sever Kosova - Sputnik Srbija
Do isključenja bilo kog dela sistema iz snabdevanja strujom uvek može da dođe, ali to se ne radi i Evropska organizacija operatora prenosnih sistema to ne bi dozvolila.

Drektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je netačnim tvrdnje da na severu pokrajine neće biti struje, ističući da za Srbiju ne postoji nijedan razlog da se bilo šta menja kada je reč o elektroenergetskom snabdevanju.
Oglasio se, takođe, i EMS demantujući spekulacije pojedinih medija da se demontira i iznosi oprema iz trafostanice Valač na severu Kosova i Metohije, ističući da je Valač i dalje u sastavu „Elektromreže Srbije“.
„EMS ne predaje svoju trafostanicu, zaposleni koji su raspoređeni na radnom mestu u trafostanici Valač na svojim su radnim mestima i nikakvu opremu nisu iznosili niti je trafostanica ispražnjena“, saopštio je EMS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala