Možemo da vučemo samo iznuđene poteze: Vučić o pretnjama Prištine

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas je zabrinut zbog pretnji Prištine i njihove namere da zauzmu trafo stanicu "Valač", ali da su se grdno prevarili oni koji to planiraju.
Vučić je poručio da onaj ko to planira mora dobro da razmišlja o svojim postupcima.
"U svakom slučaju nisam srećan, zbrinut sam, ali nemamo kud i možemo samo da vučemo iznuđene poteze, nažalost i to ne našom krivicom, zato je važno da se Briselski sporazum poštuje, da ne bi bili u situaciji kao danas, ali grdno su se prevarili ako misle da im to odgovara", naglasio je Vučić.
Predsednik je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što iz SAD poručuju da Priština mora da ispoštuje svoje obaveze uključujući i formiranje ZSO, dok je pomoćnik kosovskog premijera Besljimi rekao da neće biti nikakvog formiranje ZSO i u razgovoru sa Boreljom najavio da će Priština i kosovska policija nastaviti sa akcijama.
"Zabrinut sam zbog njihovih reči, najpre jer mogu slobodno da kažu da nikakvi sporazumi ne važe i ako za njih ne važne međunarodno pravni akti koji čak i po njihovom normativnom sistemu važe, jer međunarodni ugovori su iznad nacionalnog zakonodavstva, a međunarodna zajednica ne reaguje, ili veoma blago reaguje, onda smo u problemu", istakao je Vučić.
Takođe, podsetio je da je Besljimi uvek u tome bio i glasniji od Kurtija, uvek je govorio da mu ne pada napamet da ispune norme iz Briselskog sporazuma.
Što se tiče drugih pretnji, kaže da je siguran da to i planiraju, kao što iz "određenog" razloga čekaju 6. novembar planirajući da zauzimaju "Valač" u narednom periodu.
"To bi bile za nas katastrofalno loše vesti, za naš narod, ali nisam siguran da bi to bile mnogo dobre vesti i za njih. Ko to planira mora dobro da razmišlja o svojim postupcima", poručio je Vučić.

Ambasador Nemačke u Prištini nije uvek tako reagovao

Vučić je izjavio da ne vidi problem u učešću boksera iz Prištine na šampionatu u Beogradu, a da zamerke nemačkog ambasadora u Prištini tim povodom pokazuju koliko je malo nekima potrebno da iskažu svoju privrženost jednima, a nenaklonost drugima, i to na malim stvarima.
Na konstataciju da je Aljbin Kurti protestovao zbog boksera sa tzv. Kosova, koji su zaustavljeni na administrativnoj liniji, a nemački ambasador u Prištini to prokomentarisao rečima da je to “zatvoreni, a ne otvoreni Balkan”, i da Srbija treba da bude kažnjena, Vučić je odgovorio:
“Lepo je što nemački ambasador nije reagovao kada je zabranjivano igračima od Crvene zvezde do juniora, omladinaca klubova, koji su samo hteli da igraju fudbal”.
On je rekao da ne zna šta je problem, budući da su njihovi dolazili u centralnu Srbiju i da nije bilo nikakvih posebnih problema, a da su mu ljudi iz Bokserskog saveza preneli da se bokseri iz Prištine nisu prijavili ili su pravili predstavu na administrativnom prelazu.
“Svejedno je. Da su me pitali, rekao sam da nemam preterani problem da učestvuju u sportskom takmičenju”, rekao je Vučić.
Primetio je da bi, kada bismo terali “mak na konac”, i tako se ponašali, to značilo da ne učestvujemo ni na Olimpijskim igrama.
“Hvala nemačkom ambasadoru što nas je upozorio. Zato ćemo još više da insistiramo na Otvorenom Balkanu, iako bi pojedini ambasadori iz Prištine želeli da naprave baš zatvoreni Balkan”, rekao je Vučić.
On je dodao da će za nekoliko dana, po povratku iz Glazgova, sastati sa Edijem Ramom i Zoranom Zaevim, kako bi nastavili saradnju u okviru te inicijative.
“To sve pokazuje koliko je nekima malo potrebno da političku privrženost jednom ili nenaklonost drugom pokažu na malim, nevažnim stvarima”, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0