Objavljeni detalji: Kako se odvijala pucnjava u kojoj je Boldvin ubio direktorku fotografije /foto/

© Jim WeberAlek Boldvin posle tragedije na ranču, na snimanju filma
Alek Boldvin posle tragedije na ranču, na snimanju filma - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Glumci i ekipa na snimanju filma „Rust“ taman su se vratili s ručka kada se to dogodilo, pišu danas američki mediji objavljujući nove detalje o ubistvu koje je zaintrigiralo javnost cele planete.
U jednom trenutku glumac Alek Bodvin i još nekoliko njih uvežbavali su scenu u drvenoj crkvi na prašnjavom setu za snimanje vesterna koji je trebalo da izgleda kao Kanzas s kraja 19. veka. Već u drugom trenutku dve osobe su krvarile od prostrelnih rana, a jedna od njih ispostavila se da je smrtonosna.
Zbunjenost i šok
Mediji donose pregled trenutka u kom je došlo do tragedije u kojoj je život izgubila direktorka fotografije Halina Hačins; sve na osnovu zapisnika podnetog posle pretresa i poziva 991.
Film je sniman prošlog četvrtka na ranču „Bonanca Krik“, na filmskom setu za snimanje vesterna nedaleko od Santa Fea u saveznoj američkoj državi Novi Meksiko. Boldvin u filmu glumi sedog odmetnika koji beži od vlasti sa svojim 13-godišnjim unukom.
Jutra na filmskom setu obično su počinjala doručkom u pola sedam, ali su tog dana kasnili. Snimateljska ekipa od šest osoba nešto pre tragedije napustila je set zbog žalbi na platu i smeštaj. Dovedena je nova.
Čak i uz kašnjenje zbog toga, činilo se da se snimanje filma nastavlja bez problema, rekao je zamenicima šerifa okruga Santa Fe u izjavi policiji reditelj Džoel Souza.
Boldvin i članovi ekipe počeli su da uvežbavaju scenu u razrušenoj crkvi, pauzirali su zbog ručka, a onda se vratili na set.
Boldvin, obučen u odelo kakvo je uobičajeno za vesterne, bio je u blizini Souze, direktorke fotografije Hačins i još nekoliko ljudi unutar jednostavne drvene konstrukcije. Postavljena je jedna kamera, ali ništa nije snimano pošto je scena tek uvežbavana.
© AP Photo / Jae C. HongMesto tragedije na ranču na kojem je sniman film sa Alekom Boldvinom u glavnoj ulozi
Mesto tragedije na ranču na kojem je sniman film sa Alekom Boldvinom u glavnoj ulozi - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Mesto tragedije na ranču na kojem je sniman film sa Alekom Boldvinom u glavnoj ulozi
Hladni pištolj
Pomoćnik reditelja Dejv Hals doneo je pištolj rekvizit iz kolica ispred crkve i povikao: „Hladni pištolj!“.
Time je želeo da da do znanja onome ko će ga koristiti da nije napunjen. Zatim ga je predao Boldvinu, koji je sedio u crkvenoj klupi i gledao u kameru i ekipu iza nje. Boldvin je demonstrirao „unakrsno izvlačenje“, izvlačenje pištolja iz futrole na suprotnoj strani tela od njegove ruke. Scena je zahtevala da uperi pištolj prema kameri.
Bilo je oko 13.50, a Souza je rekao policiji da je gledao scenu preko kamere i obližnjih monitora kad je čuo „nešto što je zvučalo kao fijuk biča, a zatim glasni bum“.
Halina Hačins se spotakla prema nazad i pala na tlo, držeći se za trbuh i govoreći da ne oseća noge. Souza, koji je stajao pokraj nje, primetio je krv na svom ramenu.
Nastao je haos
Odjednom je na filmskom setu nastao haos.
Snimateljska ekipa je odmah reagovala, leka je pokušao da zaustavi krvarenje Hačinsove, dok su drugi mahnito zvali Hitnu pomoć.
Broj 911 je pozvala žena koja se predstavila kao organizator snimanja
U pozivu 911, ona se predstavila kao osoba koja direktno odgovara redatelju i često se naziva njegovom desnom rukom. Rekla je dispečeru što se dogodilo.
„Dve osobe su slučajno upucane na filmskom setu iz pištolja rekvizita. Potrebna nam je pomoć odmah!“, rekla je ta žena.
„Reditelj i direktorka fotografije su pogođeni!“, dodala je.
Dispečer je pitao da li je pištolj bio napunjen pravim metkom.

„To vam ne mogu reći“, odgovorila je ona. „Imamo dve ranjene osobe sa filmskog seta, pucanj... Sedela sam, uvežbavali smo i krenulo je, istrčala sam napolje. Svi smo istrčali napolje. Presavijali su se od bola, direktorka fotografije i reditelj.“

Potom je počela da psuje na zasad nepoznatu osobu na setu u vezi sa sigurnošću oružja.
Stigao je i drugi poziv na broj 911, ovaj put od nepoznatog muškarca na setu. Dispečer mu je rekao da je hitna na putu i ponudio mu uputstvo kako da zaustavi krvarenje žrtava.
Čovek koji je pozvao je odgovorio da je lekar sa seta već počeo da daje pomoć ranjenima dok se u pozadini čula kakofonija glasova.
© AP Photo / Jae C. HongIstražitelji na ranču na kojem je Alek Boldvin ubio direktorku fotografije
Istražitelji na ranču na kojem je Alek Boldvin ubio direktorku fotografije - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Istražitelji na ranču na kojem je Alek Boldvin ubio direktorku fotografije
Istražitelji uzeli Boldvinovo odelo
Nedugo posle toga stigla je policija.
Halina Hačins (42) je helikopterom prebačena u bolnicu udaljenu oko 90 kilometara u Albukerkiju, gde je proglašena mrtvom. Souza (48) je zadobio prostrelnu ranu desnog ramena i oporavlja se.
Izbezumljeni Boldvin presvukao se u svoje odelo i dao krvlju umrljan kostim sa seta policiji. Pištolj rekvizit dao je oružaru, osobi koja nadzire vatreno oružje na filmskim setovima i koji je izvadio potrošenu čauru i predao je detektivima.
Istražitelji su našli još dva pištolja rekvizita, vesternski pojas za pištolj i nešto metaka.
Još je nejasno šta je bilo u pištolju iz kojeg je Boldvin pucao. Detektivi su otkrili da je oružar Hana Gutierez stavio tri pištolja rekvizita na kolica pre nego što je Hals, pomoćnik reditelja, uzeo jedan i dodao ga Boldvinu.
Reditelj Souza rekao je istražiteljima da je verovao da je pištolj bio prazan i siguran.
Detektivi su zatražili nalog za pretres kako bi uzeli što više stvari kao dokaze, uključujući oružje, municiju, kamere, memorijske kartice i računare.
Više pitanja nego odgovora
Filmska industrija sada oplakuje Hačinsovu, koja je bila viđena kao holivudska zvezda u usponu. Boldvin je izjavio da mu je srce slomljeno.
Ranč „Bonanca Krik“, koji je korišćen za snimanje više vesterna i TV serija, sada je zatvoren. Produkcija je objavila da se snimanje filma zaustavlja, barem dok se ne završi istraga o tragediji, preneo je Indeks.
Sedmog dana kasnije, još postoji više pitanja nego odgovora.
Halina Hačins - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
SVET
Ko je bila žena koju je ubio Alek Boldvin?
Mesto gde se dogodila tragedija - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
DRUŠTVO
Novi detalji fatalnog incidenta: Boldvin vežbao izvlačenje revolvera i uperio ga prema kameri
Pištolj - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
DRUŠTVO
Tri scenarija tragedije: Kako filmsko oružje ubija ljude na setu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala