- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Od američkog jastreba do bedne kapitulacije: Mediji o dva spoljnopolitička poraza Bajdena

© AP Photo / Andrew HarnikPredsednik SAD Džo Bajden, premijer Australije Skot Morison i premijer Velike Britanije Boris Džonson na sastanku povodom novog saveza AUKUS
Predsednik SAD Džo Bajden, premijer Australije Skot Morison i premijer Velike Britanije Boris Džonson na sastanku povodom novog saveza AUKUS - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden pokazao je slabost koja je za posledicu imala dva spoljnopolitička poraza, ocenjuje se u članku „Nešenel interesta“.
Kao prvi poraz navodi se to što je američki predsednik dozvolio da se dovrši izgradnja ruskog gasovoda „Severni tok 2“. Za autore članka to je – bedna kapitulacija.

„Bajden se kandidovao na izborima kao jastreb (pristalica eskalacije sa Rusijom), obećavši da će čvrsto odgovoriti na postupke Kremlja. Međutim, njegova administracija se ispostavila kao neočekivana sreća za Moskvu, a energetska politika kao potpuni poraz“, ocenjuju autori članka.

Bespogovorno odustajanje od gasovoda „Keystone XL“ i pritisak na američki naftni i gasni sektor učinili su da energetska nezavisnost postane prošlost a to ide u prilog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu a istovremeno nanosi štetu našoj nacionalnoj bezbednosti, ukazuju autori.
Drugi poraz Bajdenov, smatraju oni, predstavlja reakcija Rusije na obraćanje Amerike zemljama srednje Azije povodom mogućnosti da na teritoriji neke od njih, posle povlačenja iz Avganistana, postave svoje baze.
„Rusija je stavila do znanja da neće trpeti razmeštanje vojnih objekata SAD u Uzbekistanu ili Kirgiziji. Moskva se čak osmelila da predloži razmeštanje američkih snaga u ruskim bazama u tom regionu“, navodi se u članku.
Autori tvrde da su u Bajdenovoj administraciji to „uzeli u obzir“, što je, prema njihovom mišljenju, bilo nezamislivo tokom vlasti predsednika Donalda Trampa.
 Zastava sa logom kompanije Nord strim 2 koja vodi izgradnju gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
RUSIJA
Mediji: Amerika neće uvoditi sankcije protiv „Severnog toka 2“ dok je Bajden predsednik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala