- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Amerika neće uvoditi sankcije protiv „Severnog toka 2“ dok je Bajden predsednik

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografija Zastava sa logom kompanije "Nord strim 2" koja vodi izgradnju gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
 Zastava sa logom kompanije Nord strim 2 koja vodi izgradnju gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Administracija Sjedinjenih Američkih Država neće uvoditi sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ dok je njen predsednik Džozef Bajden, piše portal „Politiko“.
Portal napominje da je senator iz Republikanske partije Ted Kruz insistirao više puta na uvođenju sankcija.
„Međutim, administracija Bajdena, kako je rekao izvor, jasno je dala do znanja da se sankcije neće uvoditi dok je on predsednik“, navodi se u članku.
Ranije je saopšteno da je Kruz pokušao da podstakne Belu kuću da preduzme odlučnije korake protiv „Severnog toka 2“ i da je zbog toga kočio nominaciju 59 američkih ambasadora. Prema podacima portala „Politiko“ trenutno je reč o sedam ambasadora.
Kruz je autor najstrožijih sankcija protiv gasovoda. On je veoma nezadovoljan odlukom kojom je administracija Bajdena skinula sankcije sa nekoliko ključnih delova projekta, pomirila se sa njegovim postojanjem i sada predlaže da se usredsredi na minimiziranje posledica njegovog puštanja u rad po energetsku bezbednost Evrope.
U julu su SAD faktički priznale neizbežnost završetka gasovoda kada su objavile zajedničku izjavu sa Nemačkom u kojoj je formulisan niz uslova za rad „Severnog toka 2“. U izjavi se između ostalog navodi da je u interesu Kijeva i Evrope neophodno sačuvati tranzit ruskog gasa preko Ukrajine posle 2024. godine. Pored toga Berlin se obavezuje da će koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi doprinela tome da sporazum o tranzitu gasa bude produžen na rok do 10 godina.
Predstavnički dom američkog Kongresa je ranije usvojio odbrambeni budžet koji predviđa pooštravanje sankcija protiv Rusije.
Moskva je nekoliko puta isticala da je to isključivo komercijalni projekat koji ne treba politizovati – gasovod nije koristan samo Rusiji, već i Evropskoj uniji.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
RUSIJA
Zapad upao u zamku: Bajdenova politika ojačava Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala