Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani pozdravili Putinovu izjavu o skidanju sa spiska terorista

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaPredstavnici Talibana na zasedanju moskovskog formata konsultacija o Avganistanu
Predstavnici Talibana na zasedanju moskovskog formata konsultacija o Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Avganistana pozdravlja izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina o mogućnosti isključivanja pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) sa spiska terorističkih organizacija, izjavio je portparol Ministarstva Abdul Kahar Balhi.
„Ministarstvo spoljnih poslova Islamskog Emirata Avganistan (samoimenovanje političkog sistema talibana) pozdravlja izjave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u vezi sa isključenjem imena lidera Emirata sa crne liste. S obzirom da je rat završen, zemlje sveta takođe treba da unesu pozitivne izmene u svoje odnose i pristup prema Avganistanu. Računamo na pozitivne odnose sa međunarodnom zajednicom zasnovane na principu reciprociteta“, napisao je portparol na Tviteru.
Ranije je ruski lider govoreći na Valdajskom forumu izjavio da odluku o skidanju talibana sa liste terorističkih organizacija treba doneti na nivou UN, a Rusija će se kretati u tom pravcu.
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.
Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu je Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Pripadnici pokreta Taliban u predgrađu Kabula - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
RUSIJA
Hoće li Rusija priznati talibane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala