Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Britanski „vilajet“: Projekat stvaranja velike albanske države, a prsti upleteni i u BiH /video/

© AP Photo / Visar KryeziuAlbanci u Prištini
Albanci u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Velika Britanija i njena diplomatija i politika temeljno, dugotrajno i kontinuirano rade na formiranju jedne velike albanske države još od 1912. godine, kada su podržali malo poznati projekat stvaranja „albanskog vilajeta“, otkriva za Sputnjik istoričar, profesor dr Aleksandar Rastović.
Britanci nikada nisu ni otišli sa Balkanskog poluostrva i ta konstanta balkanskog segmenta njihove politike traje od početka 19. veka i jačanja snažnog talasa rusofobije koji je zahvatio britansko javno, političko, intelektualno mnjenje. To se ništa nije promenilo do današnjeg dana. Iako su dosta kasno ušli u Evropsku uniju, odnosno tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu, oni su je prvi i napustili, što im je dalo dodatnu slobodu da se vrate svojim izvornim principima.
Britanci su tokom 19. veka imali zaista besprekornu diplomatsku službu u čitavoj Evropi, a naročito na Balkanskom poluostrvu. Međutim, oni nisu imali samo diplomatsko-politički segment rada, već i taj posebno sofisticirani, obaveštajni rad, tako da su oni kao svoje diplomatske predstavnike slali svoje najbolje obaveštajce”, rekao je Rastović u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“.

„Albanski vilajet“ projekat Britanaca od 1912.

Kada govorimo o uticaju i umešanosti Velike Britanije u poslednja dešavanja pre desetak dana na prostoru Kosova i Metohije i podrške akciji ROSU i takozvanoj prištinskoj vladi, onda, dodaje on, treba uzeti u obzir činjenicu da su oni to radili i u 19. veku.
Tada su, podseća naš sagovornik, podržavali Osmansko carstvo kao najjaču branu prodoru ruskog uticaja na balkanskom poluostrvu i onemogućavanje srpskog nacionalno-oslobodilačkog pokreta, tako da za njega ovo ne predstavlja nikakvo iznenađenje, već je to samo jedan u nizu događaja koji su obeležili britansku spoljnu politiku.
Sve ove činjenice su poznate i predsedniku naše države, te nema mesta čuđenju njegovoj jasnoj poruci da zna da Velika Britanija stoji iza dešavanja na severu Kosova. U najmanju ruku su, kaže Rastović, čudna ponašanje i britanskog ambasadora u Prištini i nekadašnjeg predstavnika EU u Beogradu.

„To je sve u skladu potvrde i zaokruženja takozvane albanske nezavisnosti koja je započeta duboko u prošlosti, još od pre Berlinskog kongresa formiranjem takozvane albansko-prizrenske lige 1878, kada je kao jedan od osnovnih političkih ciljeva tadašnje albanske intelektualne elite bilo stvaranje posebnog albanskog entiteta, takozvanog ‘albanskog vilajeta’. U predvečerje Balkanskih ratova 1912. održan je svealbanski kongres, na kojem su najznačajniji albanski predstavnici i vođe i zvanično doneli odluku o formiranju ‘albanskog vilajeta’“, rekao je istoričar Aleksandar Rastović.

Šta je vilajet?

Vilajet je, objašnjava on, teritorijalno pravna jedinica u okviru Osmanskog carstva, a njegove granice su praktično granice takozvane velike Albanije. Oni su tada projektovali da u njegov sastav, kao posebnog političkog entiteta, odnosno kao klice buduće velike albanske države, uđe nekoliko vilajeta u sastavu Osmanskog carstva. To je, dodaje Rastović, kosovski vilajet koji je formiran 1877. godine, bitoljski vilajet, to su još skadarski vilajet, vilajet Janjina, kao i deo solunskog vilajeta.
„Praktično su to manje-više teritorije današnjih država Grčke, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije. Prema tome, ništa ovo nije slučajno, sve što se radi je planski. To se nastavilo 1912. godine formiranjem najpre autonomne Albanije, odnosno kasnije albanske države, a nastavilo se tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Mora da se pomene i taj nesrećni Ustav iz 1974, čijim je amandmanima Srbija rastočena na tri dela i na taj način su sadašnji albanski intelektualci dobili podsticaj da ožive ideju velike Albanije“, naglasio je on.

Velika Britanija ne menja spoljnu politiku

Velika Britanija i njena diplomatija i politika, kaže Rastović, temeljno, dugotrajno i kontinuirano rade na formiranju te jedne velike albanske države, a ne treba zaboraviti da su u formiranju Prizrenske lige možda i presudan uticaj imale upravo britanske diplomate. London, dakle, dodaje naš sagovornik, već više od jednog veka radi na tome da se jedan deo srpskog nacionalnog, političkog i istorijskog središta srpskog naroda odvoji od svoje matice, odnosno Republike Srbije i da se priključi Albaniji.

„To i albanski lideri ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u Albaniji otvoreno zagovaraju. Ipak, iako sve jasno govori da sve naše nade o promeni politike Velike Britanije prema Srbiji padaju u vodu, mi moramo da održavamo pristojne odnose sa tako velikom silom, koja i dalje utiče na kreiranje međunarodne politike“, rekao je naš sagovornik.

Ne treba ipak prenebregnuti ni činjenicu, podvlači Rastović, da Velika Britanija nije samo zainteresovana za Kosovo i Metohiju, već i za područje Bosne i Hercegovine. On podseća da su Britanci pre nekoliko godina bili inicijatori rezolucije o genocidu srpskog naroda i zahvaljujući pokojnom ambasadoru Vitaliju Čurkinu i odlučnom stavu Rusije, sprečen je taj skandalozan zahtev da se Srbija, odnosno srpski narod proglase za genocidni.
Pripadnici ROSU na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
SRBIJA
Projekat „globalne Britanije“ na Balkanu — od „bolesnika sa Bosfora“ do paljenja vatre na Kosovu
Zgrada UNMIK-a na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
SRBIJA
Cilj Amerike i Britanije je da ukidanjem misije Unmika Kosovo prikaže kao nezavisnu državu
Kosovo - ilustarcija - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Britanski tajni projekat — kako da Srbi zavole nezavisno Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala