Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Cilj Amerike i Britanije je da ukidanjem misije Unmika Kosovo prikaže kao nezavisnu državu

© AFP 2022 / ERMAL METAZgrada UNMIK-a na Kosovu
Zgrada UNMIK-a na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Velika Britanija, Amerika i Priština ponovo su na sednici UN zatražili ukidanje misije Unmik na Kosovu i Metohiji, ne zato što je kako tvrde, nepotrebna jer je ispunila svoju misiju, već što bi ukidanjem iste Kosovo automatski postala nezavisna država, što bi značilo da mi priznajemo Kosovo, tumači Zoran Milivojević zahtev ove dve države i Prištine.
Milivojević spoljnopolitički komentator i diplomata u penziji kaže da u ovom zahtevu nema ništa novo, ali da je dobro što su, pored Rusije i Kine, ovoga puta i druge države poput Indije, Tunisa i Vijetnama čije je zalaganje i te kako značajno, podržale opstanak misije Unmik.

Misija Unmik čuvar Kosova i Metohije

„To pokazuje da je kosovska tema i dalje aktuelna na onom nivou i po onom karakteru kako se ona jedino i može tretirati i rešavati. I to kao pitanje Ujedinjenih nacija, protektorat pod UN-om po Rezoluciji 12 44,“ objašnjava Milivojević.
„Zalaganje Amerike i Velike Britanije ja ne vidim kao novinu, već kao njihov ustaljeni pokušaj da se misija Unmika dovede u pitanje. Međutim, ovoga puta ono što ide u korist Unmika je stav specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN –a i samog generalnog sekretara jer je ceo izveštaj o Kosovu pokazao da UN stoje dosta postojano na poziciji da je kosovsko pitanje, pitanje koga se UN neće odreći i koje je pre svega u njihovoj nadležnosti,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.

Rešenje za kosovsko pitanje samo u UN

Milivojević ističe da je ovakav stav UN-a veoma važan jer svi događaji koji su se desili na Kosovu i Metohiju u poslednje vreme, su pokazali svu osnovanost stav da je to pitanje duboko u nadležnosti SB UN koji je jedini odgovara za očuvanje mira i stabilnosti na KiM.
„Ovo je upravo takvo pitanje koje pokazuje i da je mandat Kfora i te kako aktuelan i značajan. U tom smislu je i ova sednica u UN-u prošla kao i istupanje nekih država po toj liniji tako da to njihovo zalaganje za ukidanjem Unmika teško da može da prođe u skorije vreme. Pogotovu ako se stvari budu odvijale kako se odvijaju,“ napominje Milivojević.

Odlazak Unmika bi „rešio“ pitanje Kosova

Unmik je objašnjava on, glavna misija proizašla iz UN –a i ona je suštinska i od nje počinje i sa njom će se završiti kosovsko pitanje, jer uz Kfor ona je ključna misija jer proizilazi iz Rezolucije 12 44 po kojoj i deluje.
„Oni se zalažu da ode jer bi time prestala da važi i Rezolucija 12 44 i onda bi status Kosova i Metohije bio u sasvim nekom drugom smislu postavljen. To bi značilo da bi se kosovsko pitanje rešilo. Unmik nestaje onog trenutka kada se u skladu sa Rezolucijom 12 44 i u skladu sa stavom SB UN-a pronađe statusno rešenje za Kosovo i Metohiju,“ napominje Milivojević.
Inače Amerika, Priština i Velika Britanija od dolaska misije Euleks zahtevaju da Unmik ode sa Kosova i Metohije.
Sve vesti
0