Britanski tajni projekat — kako da Srbi zavole nezavisno Kosovo

© Foto : SrbiZaSrbeKosovo - ilustarcija
Kosovo - ilustarcija - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Britanski tajni projekat eufemističkog naziva „Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i u Srbiji“, koji je razotkrio novinar Kit Klarenberg, zapravo ima za cilj istiskivanje Rusije i Kine iz regiona i sprovodi se već osam meseci. Između ostalog, cilj je i stvoriti albansku državu na Kosovu na koju će Srbi pristati i maltene je zavoleti.
Ideja o „globalnoj Britaniji“, koju je nakon izlaska ove države iz EU proklamovao premijer Boris Džonson, svoje obrise izgleda dobija i na Balkanu kroz tajni projekat britanske vlade pod nazivom „Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i u Srbiji“.
Razotkriven od strane istraživačkog novinara Kita Klarenberga i objavljen na veb-portalu televizije „Raša tudej“, dokument govori o organizovanju mreže pojedinaca, NVO, medija i političara za povećanje podrške Srba sa Kosova i Metohije prištinskoj vladi — prosto rečeno, britanska vlada želi da Srbi prihvate kosovsku nezavisnost i za to su između 2020. i 2022. izdvojili pet miliona funti.
Spomenici Dejvida Lojda Džordža i Vinston Čerčil iza Parlamenta i Big Bena - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Otkriće istraživačkog novinara: Procurili dokumenti — skrivena ruka Londona na Kosovu
Ono što pada u oči jeste rešenost Vajthola da uguši svaki otpor zacrtanom cilju i za to predviđa, kako Klarenberg kaže, sredstva slična onima koja su SAD koristile kada su kompromitovale brazilskog predsednika Lulu da Silvu — uz pomoć mreže „trojanskih konja“ diskreditovati političare i sve one koji se protive britanskom cilju.

Britanski tajni projekat — usaditi Srbima mišljenje da su rasisti

Uz to, sve bi trebalo da se odvija tajno i da izgleda spontano — zato su za ciljnu grupu i odabrani „mladi koji nisu u mogućnosti da emigriraju, pa se pretpostavlja da će zbog nezaposlenosti biti voljniji da se angažuju“.
Ako bi se Klarenbergovo otkriće povezalo sa, na primer, izjavom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je izrazio nameru svoje zemlje da lobira za priznanje kosovske nezavisnosti, mogao bi se steći utisak da se radi o koordinisanim akcijama.
Međutim, Siniša Ljepojević, dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Londona i dobar poznavalac prilika u Velikoj Britaniji, kaže da je britanski projekat stariji, kao i da se radi o delu šireg zapadnog projekta, koji se pre svega bavi stvaranjem mreže medija i NVO protiv prisustva Rusije i Kine na Balkanu.

„To se prikriva jednom drugačijom formom – pomirenjem u regionu i obezbeđivanjem mira kroz školovanje i pranje mozgova uglavnom mladim ljudima iz NVO i mlađim novinarima koji već rade u određenim medijima. Realizacija projekta počela je pre oko osam meseci, a britanska uloga u projektu (jer to nije samo njihov projekat, već i američki i nemački) jeste da ljude dovodi u Britaniju i da ih uz pomoć NVO provlače kroz školu i da se oni sa ’novim znanjem‘ vraćaju ovde“, objašnjava Ljepojević.

Metodologija obuke je stara, u njoj nema novih ideja, a suština je sprovođenje antiruske i antikineske politike, ali i onoga što Ljepojević naziva kulturom poništavanja — ona, prema njegovim rečima, u srpske mozgove treba da usadi stav da su Srbi rasisti.
Britanija podržava najstrašnije nacionalizme na Balkanu
Tajni britanski projekat za istoričara Čedomira Antića ne predstavlja novost, ali pokazatelj je britanskih ambicija za dominacijom. Nekada imperija, a danas uveliko smanjenih političkih, ekonomskih i vojnih kapaciteta, Britanija vodi politiku dugog trajanja. Otuda i ambicija za dominacijom na Balkanu.
Prema Antićevim rečima, suština projekta je stvaranje albanske države na Kosovu i Metohiji — zato se govori o „pozitivnom miru“ i uticaju na identitetsku zasnovanost Srba na Kosovu. Britanska akcija je moralno nedopustiva, jer sa jedne strane Britanija, zajedno sa nekim drugim velikim silama, nameće albansku državu na Kosovu i Metohiji, dok sa druge strane ne obraća pažnju na kršenja ljudskih prava Srba u regionu.

„Ovo je veoma važna informacija i Srbija treba da postupa u skladu sa njom — da za jednog od vrlo važnih partnera imamo državu koja svoju politiku zasniva na čistom antisrpstvu“, ističe Antić.

Britanija zapravo želi da Srbima nametne „Punski mir“, gde se od Srba očekuje da Bošnjacima ili Albancima daju ona prava koja Srbi u regionu ne mogu da očekuju, dodaje on.

„Da su ovo neke druge godine i neka druga epoha, to bi se jako loše završilo po Veliku Britaniju i njene saveznike. Međutim, ne samo Srbija i srpski narod, već i ceo Balkan je u opadanju i to je iživljavanje na sve slabijim zemljama, zato što oni bude najmračnije nacionalističke snage među Albancima, Bošnjacima, etničkim Crnogorcima i to je najstrašnije“, naglašava naš sagovornik.

Kosovo za početak, posle Bujanovac, Medveđa i zapadna Makedonija
Za makedonskog novinara Milenka Nedelkovskog britanski projekat o Kosovu i Metohiji samo je priprema za širu akciju koja će u budućnosti obuhvatiti i Bujanovac, Medveđu, zapadnu Makedoniju i druge regione. To pokazuje i rešenost da se svi oponenti diskredituju i unište, kaže on.
Ipak, Ljepojević smatra da su britanski imperijalni kapaciteti ograničeni. Balkan, pogotovo onaj njegov deo koji još nije postao deo EU, zanimljiv je za Britaniju i ona procenjuje da bi bilo korisno da se ulože određena sredstva za širenje njenog uticaja. Jer, kako naš sagovornik kaže, odatle bi britanski ucenjivački kapacitet bio proširen i na EU, i na Bliski istok.

„To su planovi i ambicije. Međutim, realnost je mnogo drugačija i zavisi od dve stvari. Pre svega zavisi od događaja, jer ne znamo šta će se sve dešavati. Drugo, zavisi od toga u kojoj meri Britanija može da predstavi sebe kao obnovljenu silu. Moje mišljenje je da je to potpuno nerealna ambicija, ali tamošnja državna nomenklatura veruje da treba pokušati“, zaključuje Ljepojević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala