- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Afera Belivuk drma crnogorsko tužilaštvo i policiju

© AP Photo / Risto BozovicSpecijalci crnogorske policije
Specijalci crnogorske policije - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Pratite nas
Vladan Pavićević, stručnjak za bezbijednost, kaže da su poslednji događaji oko afere Belivuk u Crnoj Gori, jasno pokazali da su neophodne promjene u tužilačkoj organizaciji.
On za Sputnjik ističe da je očekivani slijed događaja u pomenutoj aferi, samo potvrdio da političke partije ne smiju više biti sudionici blokade Tužilačkog savjeta.
“Postavlja se pitanje da li treba još nešto da se dogodi ili im treba još jedan dokaz da bi shvatili da je potrebno mijenjati ovakve anomalije. U ovim konstatacijama što smo ih čuli poslednja dva dana imamo dvije vijesti, dobru i lošu. Dobra je što se uspjelo od strane koordinirane akcije MUP-a sa djelovima iz Tužilaštva, jedan od tužilaca je pokazao svoj profesionalni integritet ( Vukas Radonjić), da se dođe do saznanja ko je ukinuo zabranu ulaska Belivuku i njegovim ljudima u Crnu Goru. Druga, loša, je da su njegovi nadređeni oslobodili one pripadnike Uprave policije za koje je postojao osnov sumnje da su izvršili protizakonitu radnju da bi ukinuli zabranu ulaska Belivuku i Miljkoviću, koji u to vrijeme , prema informacijama, izvršavaju najteža krivična djela na teritoriji Crne Gore”, kaže Pavićević.
On ističe da su obije vijesti za njega očekivane.
“Znamo da u Tužilaštvu postoje ljudi od integriteta i profesionalne časti kao što znamo da su na čelnim pozicijama birani ljudi, koji su svojim djelovanjem i radom, zaslužili da ih podržavaju formalni i neformalni centri moći. Neformalni centri moći su vrh organizovanog kriminala u Crnoj Gori”, kaže Pavićević.
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da je grupa oko Veljka Belivuka u Crnu Goru dolazila i dok je na snazi bila zabrana ulaska na našu teritoriju. On je rekao da su skidanje zabrane naredili Enis Baković i Zoran Lazović, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) su pozvali da utvrde ko je od njih dvojice to uradio.
U okviru istog postupka, bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković saslušan je u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO).
SDT je, povodom krivične prijave poslanika Marka Milačića, formiralo spise predmeta protiv bišeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zorana Lazovića, zbog, kako je saopšteno, krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.
Crnogorski inspektori koji vode istragu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Radoja Živkovića zbog najmanje tri ubistva u Crnoj Gori u zatvoru u Beogradu će saslušati ovu četvorku. Da je klan Velje Nevolje sijao smrt i u Crnoj Gori do detalja je ispričao i njegov blizak saradnik Bojan Hrvatin. Tamošnja policija sumnja da je i u Spužu postojala kuća strave poput one u Ritopeku.
Četvorka se sumnjiči da je 14. oktobra prošle godine, u okolini Danilovgrada, ubila Barane Damira Hodžića i njegovog šuraka Adisa Spahića i otela, a dva meseca kasnije i pomogla u likvidaciji Mileta Radulovića. Prema krivičnoj prijavi, najprljaviju ulogu u ovom zločinu imao je Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera, jednog od vođa "kavačkog klana". Živkovićevo ime je i na krivičnoj prijavi protiv ovog klana, na kojoj su i Zvicer i Slobodan Kašćelan, a zbog otmice i ubistva Podgoričanina Nikole Stanišića.
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
REGION
Abazović otkrio ko je Belivuku odobrio ulazak u Crnu Goru uprkos zabrani /video/
Specijalni sud u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
SRBIJA
Produžen pritvor Belivuku, Miljkoviću i drugim pripadnicima njihove kriminalne grupe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala