- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović otkrio ko je Belivuku odobrio ulazak u Crnu Goru uprkos zabrani /video/

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePotpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da je grupa oko Veljka Belivuka u Crnu Goru dolazila i dok je na snazi bila zabrana ulaska na teritoriju te države, i rekao da su skidanje zabrane naredili Enis Baković i Zoran Lazović. Baković je donedavno bio Sektora kriminalističke policije, a Lazović pomoćnik direktora crnogorske policije.
Abazović je pozvao Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da utvrdi ko je od dvojice smenjenih policijskih funkcionera to uradio, prenosi RTCG.
„Grupa oko Belivuka dolazila je u Crnu Goru dok je imala zabranu ulaska, uprkos zabrani, i tada su počinjena monstruozna krivična dela na našoj teritoriji. Nakon toga smo saznali da su dolazili, da je neko skinuo zabranu i da su navodno imali određene pozive iz Srbije da bi bili praćeni na teritoriji Crne Gore“, rekao je Abazović.
Potpredsednik crnogorske vlade tvrdi da je bivši menadžment Uprave policije „na jedan poziv“ omogućio „ljudima sa takvim kriminalnim bekgraundom“ da uđu iz Srbije u Crnu Goru.
„Jasno je ko je naredio skidanje zabrane. Došli smo do dva imena. To su Enis Baković i Zoran Lazović. Neka SDT utvrđuje ko je od njih dvojice to uradio“, rekao je Abazović.
Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, koji je sa Abazovićem održao konferenciju za štampu na ovu temu, rekao je da ništa neće biti tajno, i da nema privilegovanih i zaštićenih.
„Ako želimo da se borimo protiv organizovanog kriminala moramo da delujemo kao jedinstveni sistem. Ono što je važilo do juče, neće više. Od danas važe nova pravila“, rekao je Sekulović.
Državni sekretar MUP-a Rade Milošević rekao je da je dugo vremena nisu bili u stanju da dobiju odgovor ko je i na koji način skinuo zabranu Belivuku.
„Pre desetak dana smo pokrenuli internu istragu i došli do podataka ko je skinuo tu zabranu, jer je MUP u posedu svih policijskih i elektronskih baza i bilo šta što se uradi, mi imamo te tragove. Vođeni time mi smo utvrdili koje je lice skinulo zabranu“, rekao je Milošević.
Policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović uhapšeni su nedavno zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe, Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem prošle godine.
U okviru istog postupka, bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković saslušan je u Specijalnom policijskom odeljenju.
Takođe, SDT je, povodom krivične prijave poslanika Marka Milačića, formiralo spise predmeta protiv bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zorana Lazovića, zbog, kako je saopšteno, krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije.

Abazović: Ja sam posetio visokokotiranog kriminalca u zatvoru

Abazović je saopštio da je on posetio „visokokotiranog kriminalca“ u zatvoru u Spužu, a sve u vezi sa jednim važnom slučajem koji, kako je rekao, neko želi da opstruira.
Nije želeo da otkrije identitet osobe sa kojom je razgovarao jer bi to, kako je pojasnio, narušilo epilog slučaja.
„Ja sam ga posetio, povodom jako važnog slučaja kojeg izgleda neko želi da opstruira. Primio sam pismo, obavestio tužioca i Viši sud koji je morao da mi da obrazloženje i posetio ga i obavio razgovor sa jednim „stanovnikom“ UIKS-a“, rekao je Abazović.
Policija Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
REGION
Privedeno više službenika crnogorske Uprave policije
Sudijski čekić - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Krivična prijava u Crnoj Gori protiv Belivuka
Sednica odbora za bezbednost - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Haos na Odboru za bezbednost u Podgorici: Umalo tuča Katnića i Milačića, sednica prekinuta /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala