- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Soroševe marionete“, „Slovenija nije kolonija“: Janšin rat na Tviteru sa predstavnicima EU

© Tanjug / AP/Francisco SecoJanez Janša
Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Slovenački premijer Janez Janša zaratio je sa visokim funkcionerima EU zbog posete delegacije Evropskog parlamenta Ljubljani koja je došla kako bi proverila poštovanja načela vladavine prava, medijskih sloboda i borbe protiv korupcije.
Sastanak delegacije, koju predvodi poslanica iz Holandije Sofi Int Veld, sa Janšom nije bio predviđen protokolom, a poslanička grupa Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu optužila je Janšu na Tviteru da on ne želi da se sastane sa delegacijom. Pojedini mediji, međutim, tvrde, da je sukob počeo zbog toga što je jedan od poslanika iz delegacije rekao kako je „Janša kukavica“ jer ne želi da se sretne sa njima.
Slovenački premijer potom je uzvratio na Tviteru. Prvo je podelio sliku „Soroševe marionete u Evropskom parlamentu“, na kojoj je i Sofi Int Veld. Tu poruku je kasnije obrisao, ali je nastavio sa razmenom udaraca sa evropskim političarima.
Na Janšin tvit o „Soroševim marionetama“ reagova je holandski premijer Mark Rute, osudivši ga i nazvavši ga „neukusnim“. On je rekao i da je pozvao slovenačku ambasadorku u Holandiji na razgovor zbog toga.
Janša je na to Ruteu na Tviteru poručio da su optužbe o medijskim neslobodama u Sloveniji koje širi evropska levica „besmislene“.
„Ne gubite vreme s pozivanjem ambasadora i slobodom medija u Sloveniji nego zajedno sa Sofie Int Veld zaštitite svoje novinare od ubistava na ulici“, napisao je Janša, aludirajući na ubistvo novinara Peter R. Devrisa, koji je istraživao kriminalno podzemlje.
Objasnio je da veze Evropskog parlamenta sa Džordžom Sorošem nisu teorije zavere, već da su vidiljive iz istraživanja koje je naručila sama Soroševa fondacija.
Potom je na Janšine tvitove reagovao i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, pozvavši Janšu da se suzdrži.
„Pozivamo Janeza Janšu da odmah prestane sa napadima na poslanika Evropskog parlamenta, takvi napadi predstavljaju i napad na evropske građane“, napisao je Sasoli.
Na to je dobio Janšin odgovor da Slovenija nije kolonija.
„Molim da kažete svojim zastupnicima da ime Evropskog parlamenta ne zloupotrebljavaju za političke spletke i besmislene optužbe na račun Slovenije“, naveo je Janša u poruci Sasoliju.
Janša mu je odgovorio i da „njegovi politički drugovi, socijaldemokrate, kontrolišu skoro sve medije u Sloveniji“
Oglasio se i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, ističući da članovima Evropskog parlamenta treba omogućiti da obavljaju svoj posao „bez ikakva pritiska“.
„Međusobno poštovanje između evropskih institucija i unutar Evropskog saveta jedini je način da se ide napred“, naveo je Mišel.
Slovenački premijer se sukobio i s drugom najvećom grupacijom evroparlamentaraca, Socijaldemokratama, koji su naveli da Janša ne želi da se sretne sa delegacijom EU parlamenta.
Janša im je uzvratio:
„Ko ste vi? Koliko ste puta vi posetili nemačku kancelarku, holandskog premijera ili francuskog predsednika. Usput, u Holandiji je ubijen poslednji novinar u Evropskoj uniji. U Sloveniji su takvi pokušaji jedino rađeni tokom režima vaših drugova iz Socijalnih Demokrata (slovenačka opoziciona stranka)“, napisao je Janša.
Janšini problemi sa EU i slobodom medija pokazali su se i zbog njegovog sukoba sa STA, slovenačkom novinskom agencijom. Tokom posete Sloveniji Ursule fon der Lajen, čelnice Evropske komisije, jedan od novinara postavio je pitanje o STA na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Janšom. Fon der Lajen je izrazila zabrinutost zbog tog slučaja, dok je Janša naveo da se radi o političkim igrama.
Janša se s Veld već sukobio i ranije ove godine, tokom svog svedočenja o stanju u Sloveniji. Optužio ju je za cenzuru, jer je odbila da zastupnicima pokaže film njegove vlade u kojima probleme u Sloveniji pripisuju nasleđu starog komunističkog režima i njihovim političkim naslednicima, te s teorijom o „dubokoj državi“ koja je protiv vlade i upravlja koncima politike iz pozadine, prenosi Hina.
Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Janez Janša: Dvostruki standardi vode raspadu EU, borićemo se za jednaka prava za sve
Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Kriza u Avganistanu
„Nije na Sloveniji da kaže EU šta da radi“: Predsednik Evropskog parlamenta odgovorio Janši
EU - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
„Najbrži put do kolapsa EU“: Janša osuo paljbu po zapadnim članicama Unije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala