Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

„Nije na Sloveniji da kaže EU šta da radi“: Predsednik Evropskog parlamenta odgovorio Janši

© AP Photo / OLIVIER HOSLETJanez Janša
Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2021
Pratite nas
Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli osporio je izjavu slovenačkog premijera Janeza Janše da Evropska unija neće otvoriti nikakve humanitarne ili migracione koridore prema Avganistanu, poručivši da nije na trenutno predsedavajućem Saveta EU da kaže šta će EU da radi.
„Sve naše institucije rade na tome da utvrde kakva solidarnost je potrebna za one koji su u opasnosti od novog režima, a ne samo za Avganistance koji su radili sa nama“, rekao je Sasoli za „Rejn njuz 24“.
„Pozivamo premijera Janšu da razgovara sa evropskim institucijama kako bismo odlučili koji bi trebalo da budu sledeći koraci. Sve naše zemlje osećaju se uključene u rasplet situacije u Avganistanu i jasno je da moramo pokazati solidarnost“, poručio je Sasoli.
Sasolijeva izjava usledila je nakon što je Janša na Tviteru napisao da EU neće otvoriti nikakve humanitarne ili migrantske koridore prema Avganistanu ili dozvoliti da se ponovi migrantska kriza iz 2015. godine.
„Nećemo dozvoliti ponavljanje strateške greške iz 2015. godine. Pomoći ćemo samo pojedincima koji su nam pomogli tokom misije NATO-a i državama članicama EU koje štite našu spoljnu granicu“, naveo je Janša, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
Avganistanci u panici pokušavaju da se ukrcaju u američki vojni avion u pokretu i evakuišu iz zemlje koju preuzimaju talibani. - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Kriza u Avganistanu
Slovenija je spremna da primi samo pet Avganistanaca
Avganistanci prelaze granicu sa Iranom - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Objavljen spisak zemalja koje su potpisale izjavu Stejt Departmenta o izbeglicama iz Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala