- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ambasadori UO Saveta za sprovođenje mira u BiH potpisali zajedničku izjavu, Rusija se ne slaže

CC0 / Photo by Markus Winkler from Pexels / Zastava Bosne i Hercegovine
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Ruska Federacija izuzela je mišljenje iz zajedničke izjave ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH, koji su poručili da očekuju od svih lidera da odbace retoriku destabilizacije i podele. Iz Ambasade Rusije je saopšteno da izjavu treba ignorisati, jer ne odražava stavove cele međunarodne zajednice.
U zajedničkoj izjavi ambasadora, koju je objavila Kancelarija visokog predstavnika, navodi se da je za građane BiH od ključnog značaja da funkcionišu institucije na svim nivoima vlasti, uključujući i Oružane snage i da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u njihovom radu kako bi služili onima koji su ih izabrali.
Bez zalaganja i saradnje nema preko potrebnih reformi, posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, koje su ključne da bi BiH mogla krenuti dalje na putu ka EU, kaže se u saopštenju.
„Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podelama, te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i pretnje otcepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta“, navodi se u saopštenju.
Ambasadori su poručili da su istrajni u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH, dodajući da su „pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni onome na šta su se svi politički lideri obavezali“.
U saopštenju se navodi da ambasadori Upravnog odbora Saveta podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH u potpunosti ne izađe iz međunarodne supervizije tako što će ispuniti pet ciljeva i dva uslova, što zahteva znatan angažman svih strana.
Na kraju saopštenja je navedena napomena da Ruska Federacija nije saglasna sa tekstom zajedničke izjave, preneo je RTRS.

Ambasada Rusije: Ignorisati izjavu

Iz Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu saopšteno je da izjava sa sednice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira ne odražava stavove cele međunarodne zajednice u BiH, zbog čega je treba ignorisati.
„Ruska Federacija ne priznaje legitimitet takozvanog novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i, s tim u vezi, nije učestvovala u raspravi i razradi teksta izjave Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira uz njegovo moderiranje“, ističe se u saopštenju.
U saopštenju se navodi da je Rusija na današnjoj sjednici Upravnog odbora Saveta predložila belešku u kojoj se navodi da Ruska Federacija ne smatra visokog predstavnika legitimnim bez neophodne odluke Saveta bezbednosti UN i da nije saglasna sa tekstom izjave.
„Nažalost, naši partneri su prekršili red delovanja UO Saveta za sprovođenje mira i, uprkos našem stavu, samovoljno objavili ‘standardnu belešku’“, navodi se u saopštenju.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
REGION
„Spremni smo za posledice“: Dodik najavio kada Srpska vraća vojsku i granice, ukida pristup OBA
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
REGION
Željka Cvijanović: Dupli aršini međunarodnog faktora doprineli neredu i u BiH i u regionu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala