- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Željka Cvijanović: Dupli aršini međunarodnog faktora doprineli neredu i u BiH i u regionu

© Sputnik / Dejan SimićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
Pratite nas
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su od početka rata, devedesetih godina prošlog veka, pa sve do danas na sceni dupli aršini međunarodnog faktora koji su, kako je ocenila, doprineli da imamo nered i u BiH i u pojedinim zemljama regiona.
Komentarišući izjavu premijera Albanije Edija Rame da je cilj njegove političke karijere da se „Albanija ujedini sa Kosovom“, Cvijanovićeva je upitala da li je neobično što takve izjave prolaze bez osude stranog faktora.
Predsednica Srpske je naglasila da upravo zbog tih duplih aršina međunarodnog faktora nije ni čudno što stranci ćute i na takve izjave Rame.
„Kad je Ivica Dačić u nekom hipotetičkom smislu stavio u takav kontekst Republiku Srpsku i Srbiju, krenule su osude sa svih strana, iako je i to bila njegova reakcija na ovu tezu o ujedinjenju Albanije i Kosova“, izjavila je za Srnu Cvijanovićeva.
Ona je podsetila da su bošnjački sarajevski političari odmah krenuli sa pričom da to ne može bez rata, preneo je RTRS.
„Naravno, ljudi se pitaju kako to na jednom mestu može, a na drugom ne može. Onda ti isti stranci, tobože nevino, pitaju kako je moguće da ne dolazi do pomirenja ni unutra tih zemalja ni između njih“, navela je Cvijanovićeva.
Kada je reč o Kosovu i Metohiji, kazala je da Republika Srpska prati državnu politiku Srbije i da je to već davno rečeno.
„Kada je reč o odnosima u BiH, oni se mogu urediti i popraviti samo ako se postigne unutrašnje partnerstvo. Do toga se može doći samo ako niko od tri konstitutivna naroda drugom ne uzurpira ono što mu po dejtonskom Ustavu pripada“, poručila je Željka Cvijanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala