- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Spremni smo za posledice“: Dodik najavio kada Srpska vraća vojsku i granice, ukida pristup OBA

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će do kraja oktobra ili najkasnije u prvoj sedmici novembra Republika Srpska ući u proces donošenja odluka u Narodnoj skupštini Srpske, o povlačenju saglasnosti na vojsku i ostalo, te da je rukovodstvo Srpske spremno za posledice tih postupaka.
„Mi ćemo do kraja ovog meseca, najkasnije u prvoj sedmici sledećeg meseca, ući sa obimnim dnevnim redom koji će ići za tim da se povuče saglasnost sa vojske, indirektnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju Republici Srpskoj, čak i granice, odnosno upravljanje granicama na prostoru Republike Srpske pripada Srpskoj, a ne BiH“, rekao je danas Dodik na skupu u Beogradu „Sloboda i samostalnost Republike Srpske“.
Dodik je naglasio da je veoma zahvalan svojim koalicionim partnerima koji podržavaju ovakvu politiku.

Srpska vraća ingerencije i odbacuje sve nametnute zakone

Navodeći da su Visoki sudski i tužilački savet izmišljeni kao mesto odluke i imenovanja svih sudija u BiH, Dodik je rekao da će Srpska vratiti i te ingerencije u nadležnost pravosuđa Republike Srpske, prenosi RTRS.
„Onda ćemo ukinuti i zabraniti rad Sipe na prostoru Republike Srpske, rad OBA na prostoru Srpske, odbacićemo sve nametnute zakone koje je bilo koji visoki predstavnik doneo u prošlosti“, istakao je Dodik.
On je podsetio da je nekadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič nametnuo Veće naroda Republici Srpskoj, iako to nije predviđeno ni Dejtonom ni Ustavom BiH, te ocenio da se vidi geneza tih nametnutih odluka koja je išla za tim da se sruši Srpska, a vrhunac je nametnuta odluka o šumama po kojoj one pripadaju BiH.
Dodik je rekao da je ta odluka o šumama stari muslimanski zahtev koji sluša 20 godina, ali da je njihov problem što je on, Dodik, na mestu na kojem ih sluša, pa panično žele da razviju jednu generaciju političara u Srpskoj, koja ne nosi sa sobom „prtljag“, nego da dođu u jednom trenutku i „sve poravnaju“, daju pravo BiH na sve što nema.
„I onda je razgrađena Republika Srpska, preostaje još nešto malo karikatura od države. Zato idemo, ukinućemo rešenje da postoji Veće naroda u Republici Srpskoj, to je obiman zahvat koji će izazvati reakcije, ali mi, koji vodimo danas Republiku Srpsku, spremni smo za taj zahvat i za posledice tog zahvata“, istakao je Dodik.
On je rekao da će Srpska doneti odluku da se SIPA povuče sa prostora Republike Srpske.

Upotrebićemo ono što država ima

„Daćemo rok, a ako to ne bude, mi ćemo morati da upotrebimo ono što država ima. Ja sam političar koji nikada nisam krio svoje namere. Politička saglasnost za to postoji i verujem da je stvoren kontekst da to tako ide“, rekao je Dodik.
On je istakao da često razgovara sa predstavnicima drugih država i vlada, te da je iz EU pričao sa najmanje njih pet do šest, koji kažu da im je svima jasno šta je u BiH i kako će se to rešiti, samo je pitanje kako i dokle.
„To je pitanje i nama – kako i dokle? Svima je jasno o čemu se radi. To je neodrživa zemlja. Ako BiH bude postojala za pet do deset godina, to znači da je preuzeta od bošnjačkog hegemonizma u potpunosti i da tamo Srba više nema, a nema ni Republike Srpske. Da li ćemo prihvatiti ovaj sled puta kojim oni idu ili će nas poravnati neka sila, to je drugo pitanje“, rekao je on.
Dodik je rekao da se nekad dođe do trenutka u kojem se mora imati karakter i ponos, i reći svim novim političarima da su zablude oko stranaca toliko velike i da od njih ne dolazi ništa korektno.
„Neće se ponašati prema nama kao ravnopravnim sagovornicima, uvek će se smatrati da smo ljudi niže vrednosti, da upravljaju nama“, rekao je Dodik, navodeći da sa Amerikancima nikada nije pričao o američkom uređenju, ali jeste o problemima u BiH.
Dodik je rekao da su velike sile uvek bile prisutne u rešenjima na ovim prostorima i da ne veruje u priče američkog bivšeg i sadašnjeg predsednika da se Amerika neće mešati u unutrašnje stvari drugih zemalja, jer šalju razne „pse rata“ koji isto rade.
Dodik je istakao da je došao trenutak kada se mora promovisati ova ideja Republike Srpske i da se dobije razumevanje da Srpska ima pravo na ustavnu poziciju i ništa neće raditi što nije u skladu sa Ustavom BiH.

Da je Tramp ostao, slavili bismo nezavisnost

Dodik je rekao da je Srpska to ranije najavila kroz politiku borbu „ne za duh, nego slovo Dejtona“, najavljujući vreme, u kojem će se vratiti „slovo ustava“, te dodao da i dalje rizikuje da će neko pomisliti da on nije svestan konteksta i snage Amerikanaca, Evropljana...
„Treba nam jaka podrška za tu ideju, nikad više Srpska nije imala saveznika i razumevanja za svoju poziciju i to baš u svetu odakle dolaze osporavanja, da je kojim slučajem Donald Tramp nastavio svoj predsednički mandat, mislim da bi u ovoj godini obeležili godinu naše nezavisnosti, ali eto nije, ovo je neki mali zastoj, ali put je nezaustavljiv“; rekao je Dodik.
Prema njegovim rečima, Srpska u ovom trenutku, kada bi hipotetički bila nezavisna, nema nijedan problem da nastavi dalje, jer ima stabilan budžet, institucije, pripremljene zakone, za koje čeka kada će doneti.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
REGION
Dodik najavio formiranje vojske Republike Srpske
Vojska Republike Srpske na Danu Republike Srpske 9. januara 2017. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
REGION
Kolaps Bosne: Sarajevo na mala vrata uvodi centralizaciju, Srpska spremna da formira vojsku
Predstavnik Srba u Predsedništvu BiH Milorad Dodik. - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
REGION
Dodik odbrusio američkom diplomati: „J**e mi se za sankcije“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala