Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lavrov: Načela nesvrstanih potrebna, opasni napadi na Povelju UN /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSergej Lavrov, šef ruske diplomatije na komemorativnom Samitu pokreta nesvrstanih
Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije na komemorativnom Samitu pokreta nesvrstanih - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Rusija kao i većina članica međunarodne zajednice smatra opasnim kontinuirane napade na Povelju UN, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na samitu povodom 60 godina prve konferencije nesvrstanih.
Uz zahvalnost Azerbejdžanu i Srbiji na organizovanju samita, Lavrov je učesnicima skupa preneo pozdrav predsednika Rusije Vladimira Putina.
Pokret nesvrstanih pokazuje da želi konstruktivan dijalog svih zemalja u svetu. Danas kad situacija postaje sve turbulentnija, kad se čovečanstvo suočava s mnogim izazovima, načela pokreta su potrebna za sve, posebno za rešavanje konfliktnih situacija“, rekao je ruski ministar.
On je podsetio da je iz Beograda pre 60 godina poslata jasna poruka svetu da se sukobi, krize i izazovi moraju rešavati i da druge alternative nema.
„Ne smemo zaboraviti ni ključne koncepte UN. Moramo izbegavati dvostruke standarde i moramo čuvati ideale uzajamnog poštovanja i saradnje“, poručio je Lavrov i istovremeno upozorio na, kako je rekao, kontinuirane napade na Povelju UN.
„Rusija kao i ogromna većina članova međunarodne zajednice smatra destruktivnim i opasnim kontinuirane napade na Povelju Svetske organizacije. Kao i pokušaje da se arhitektura zasnovana na UN zameni neinkluzivnim koncepcijama, slično tzv. Poretku zasnovanom na pravilima koji su u suštini bazirana na dvostrukim aršinima i rizikuju da nas vrate u epohu blokovske politike i linija podela“, upozorio je šef ruske diplomatije.
On je s tim u vezi naglasio da Pokret nesvrstanih svojim solidarnim akcijama može da se uspešno usprotivi sličnim pokušajima.
„S druge strane, efikasna saradnja Rusije s članovima Pokreta nesvrstanih u Generalnoj skupštini UN jasno svedoči o saglasju naših pristupa u mnogim pitanjima od globalnog značaja: od suprotstavljanja nelegitimnim jednostranim sankcijama do borbe protiv terorizma i zaštite ljudskih prava. Nadamo se da će naš zajednički rad i nivo uzajamne podrške inicijativa jačati, imajući u vidu i činjenicu da je Rusija dobila status posmatrača“, rekao je Lavrov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
RUSIJA
Putin uputio poruku učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu
Učesnici samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SRBIJA
Era kolonijalizma je prošla, a osnivački principi Nesvrstanih treba da žive /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala