Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Učesnici samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu - Sputnik Srbija

Era kolonijalizma je prošla, a osnivački principi Nesvrstanih treba da žive /video, foto/

Pratite nas
Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine - Samit kojim se obeležava šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika
Na Beogradskom sajmu, gde se skup održava, nalaze se delegacije zemalja učesnica Samita Pokreta nesvrstanih. Učesnike je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji uz predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva otvorio skup.
Učestvuje više od 100 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija, oko 40 ministara spoljnih poslova. Domaćini skupa, koji se održava u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961.godine održan u Beogradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan.
Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
17:17 11.10.2021
Zasađeno drveće povodom 60 godina Pokreta nesvrstanih
Povodom obeležavanja šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja danas je u beogradskom Parku prijateljstva simbolično zasađeno 60 sadnica drveća.
U sadnji su učestvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i učesnici samita koji se u Beogradu održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.
Osim toga, Brnabić, Selaković i nekoliko stranih zvaničnika upisali su se u knjigu "Park prijateljstva".
16:46 11.10.2021
Era kolonijalizma je prošla, a osnivački principi Nesvrstanih treba da žive
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Pokret nesvrstanih visoko su cenjeni jer Srbija predstavlja Evropu u ovom pokretu, što znači da je Pokret nesvrstanih i dalje značajan za sve kontinente, ocenio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Bašar Džafari.
Džafari je za Tanjug, na marginama samita rekao da je era kolonijalizma gotova, ali da je potrebno da osnivački principi Pokreta nesvrstanih ostanu važeći i aktivni u multilateralnom sistemu i u međunarodnim odnosima.
16:25 11.10.2021
Biznis forum, želja za produbljivanjem ekonomske saradnje
Biznis forum u okviru obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja počeo je danas na Beogradskom sajmu, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da Srbija želi da produbi ekonomsku i svaku drugu saradnju sa nesvrstanim zemljama.
Privrednici i predstavnici delegacija iz oko 100 zemalja okupili su se u hali 2C da čuju o Srbiji kao investicionoj destinaciji, kao i da na panelu razmene mišljenje o globalnim lancima snabdevanja tokom i posle pandemije, preneo je Tanjug.
15:24 11.10.2021
Dodik: Važno što se na Samitu čuo stav Republike Srpske
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma važno što su se na Samitu nesvrstanih u Beogradu čuli stavovi Republike Srpske i da je ovaj skup bio prilika da u obraćanju kaže da je BiH zemlja neslobode, protektorata SAD, jednog broja evropskih zemalja, Japana i Kanade i da te zemlje ruše sistem UN.
Dodik je rekao da je imao priliku da kaže da su te zemlje deo nelegalnog Saveta za implementaciju mira, koji je nametao određena rešenja i davao podršku opet nelegalnom visokom predstavniku, koji se upustio u zakonodavnu i ustavnu materiju.
"Ovo je bila prilika da kažem da te zemlje ruše sistem UN da im nije potrebna dozvola Saveta bezbednosti UN za imenovanje svakog visokog predstavnika, što je ovaj put izostalo i da oni pokušavaju da nametnu čoveka koji, opet, blefira da je on neki visoki predstavnik i da ima neku moć" izjavio je Dodik u Beogradu u pauzi Samita.
Prema njegovim rečima, to govori da BiH, ako želi da bude zemlja, mora prvo da se oslobodi međunarodnog tutorstva i da postane slobodna, a da se narodima, ljudima, građanima unutar BiH dozvoli da dogovore kakva je BiH moguće.
"Sve drugo vodi u raskol i to sam veoma jasno rekao da je BiH pred raspadom i da to, ovi koji drže protektorat i upravljaju time pokazuju sve veću nervozu i pokušavaju raznim pretnjama sankcijama, a verovatno će uskoro početi da prete i grubom silom", istakao je Dodik.
On je dodao da je to svojstveno velikim, arogantnima, koji misle da je sve dopušteno i zato je bilo važno da se to kaže zemljama koje dele vrednosti Pokreta nesvrstanih, jer su mnoge od njih veoma zavisne od velikih sila, prenela je RTRS.
14:40 11.10.2021
„Principi Pokreta nesvrstanih predstavljaju ikonu“
Osnovni principi na kojima je zasnovan Pokret nesvrstanih su ikona i predstavljaju ono najvažnije, a iskustvo iz prethodnih 60 godina pokazuje da se samo zajedničkim radom, saradnjom, možemo uspešno suočavati sa izazovima, poručio je ministar spoljnih poslova Zimbabvea Frederik Šava.
“Principi Pokreta predstavljaju ikonu svega što je važno. Pokret je postigao mnogo u procesu dekolonizacije i moramo da odamo poštovanje očevima našeg Pokreta, posle čijeg osnivanja je došlo do uspostavljanja suvereniteta mnogih zemalja”, rekao je ministar spoljnih poslova Zimbabvea Frederik Šava.
On je rekao da je Pokret zasnovan na principima uzajamnog razumevanja, multilateralizma i kolektivnog delovanja.
Grupna fotografija učesnika komemorativnog Samita pokreta nesvrstanih - Sputnik Srbija
14:37 11.10.2021
Poruka učesnika: Jednakost država i nacija i dalje aktuelno pitanje
Učesnici skupa koji se održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih poručili su da je pitanje jednakosti država i nacija i dalje aktuelno i ukazali da se problemi sa kojima je ceo svet suočen zbor pandemije virusa korona moraju rešavati zajedno.
14:31 11.10.2021
„Samo suverene zemlje mogu štititi interese svojih naroda“
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, nakon sastanka sa predsednikom Gane Nanom Akufom Adom, da sa njim u potpunosti deli stav oko neophodnosti funkcionisanja zemalja kao suverenih, koje same donose odluke, a rukovodstva brinu o svojim narodima, i tako najbolje štite interese svojih naroda.
Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije, rekao da mu je veliko zadovoljstvo i ogromna čast što ima priliku da ugosti predsednika Gane u Beogradu i Srbiji. Preneo je da je sa gostom imao priliku da razgovara o svim važnim pitanjima, kako u svetu, tako i u bilateralnim odnosima.
Podsetio je da je ovo prva poseta predsednika Gane nakon mnogo decenija.
„Posebno sam počastvovan što sam našem prijatelju mogao da uručim orden zbog razvijanja i učvršćivanja naše saradnje. Imamo tradicionalno dobre odnose sa Akrom, a naša zemlja je uvek podržavala borbu Gane za nezavisnost. Kao SFRJ smo stajali uz Afriku. Aktivno i dosledno smo podržavali taj kontinent tokom pravedne borbe za nacionalno oslobođenje“, rekao je on.
Izrazio je uverenje da će Beograd i Akra naći mnogo puteva saradnje, a u skladu s tim, podsetio je, da je Srbija obnovila svoju ambasadu u Gani.
„Čestitam na dobijenom ordenu. Orden dobijaju samo oni koji su suštinski zadužili našu zemlju i koje smatramo iskrenim prijateljima“, zaključio je Vučić
14:08 11.10.2021
Potrebno produbiti saradnju između Srbije i Burkine Faso
Šef srpske diplomatije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Burkine Faso Alfom Barijem o produbljivanju ekonomske saradnje i političkog dijaloga, saopšteno je iz njegovog kabineta
On je na marginama obeležavanja jubileja Pokreta nesvrstanih u Beogradu u razgovoru sa Barijem ocenio da bilateralni odnosi dve zemlje nisu dovoljno razvijeni, iako su uspostavljeni još 1968. godine.
Kako se navodi u saopštenju, Selaković je preneo spremnost Srbije za unapređenje ekonomske i privredne saradnje, posebno u poljoprivredi, infrastrukturi i obrazovanju.
13:20 11.10.2021
Vučić odlikovao predsednika Gane
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je predsednika Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adou Ordenom Republike Srbije na lenti.
Predsednik Gane odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane.
13:01 11.10.2021
Vučić se sastao sa predsednikom Gane Akufo-Adoom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbije.
Vučić je ispred Palate Srbija, uz najaviše državne i vojne počasti, dočekao Akufo-Adou, koji učestvuje i na Samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.
Inače, Gana je 2019. godine, kao 16. zemlja članica UN, povukla priznanje Kosova uz obrazloženje je da je odluka o priznanju kosovske nezavisnosti 2012.godine bila "preuranjena".
Predsednik Gane Nana Ado Dankva Akufo-Ado - Sputnik Srbija
12:45 11.10.2021
Benabderahman: Pokret je uvek nalazio rešenja za krizne situacije
Pokret nesvrstanih zemalja uvek je pronalazio rešenja za izlazak iz kriznih situacija, što ga čini ravnopravnih činiocem u međunarodnim odnosima, izjavio je danas premijer Alžira Ajmen Benabderahman na skupu kojim se obeležava šest decenija tog Pokreta.
On je zahvalio Srbiji na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji skupa, dodajući da se napredak Srbije nešto što se vidi.
Podsetio je da je pre 60 godina začet Pokret zemalja, koje su bile rešene da se bore za odbranu vrednosti slobodnog sveta i da to bude spas za treće zemlje.
“Ovo je važan trenutak u istoriji. Jedan zavet nam je ostavljen i ovde se potvrđuje da taj zavet traje 60 godina. Pokret je uvek nalazio rešenja za izlazak iz kriznih situacija, što mu omogućuje da bude ravnopravni činilac u međunarodnim odnosima”, rekao je Benabderahman.
Benabderahman je istakao i da je Pokret danas više nego ranije potreban zemljama.
12:43 11.10.2021
Sergej Lavrov u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
RUSIJA
Lavrov s Čavušogluom na marginama samita u Beogradu
11:45 11.10.2021
Čavušoglu: Glavni principi Beogradske deklaracije i danas relevantni
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu poručio je da svet danas nije isti kao 1961. godine, Hladni rat se završio, bipolarni svet se pretvorio u multipolarni, a izazovi su složeniji, ali glavni principi Beogradske deklaracije od pre šest decenija i dalje su, ističe, važni i relevantni.
“Zato pozivamo sve da se Pokret nesvrstanih osnaži i bude jači u svojim aktivnostima”, rekao je Čavušoglu danas na skupu u Beogradu, kojem prisustvuje kao specijalni gost.
On je preneo učesnicima pozdrave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, dodajući da je ovo istorijski skup, a principi koji su ustanovljeni 60 godina ranije, važni za sve.
Učesnici samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu - Sputnik Srbija
“Nesvrstane zemlje su svojom deklaracijom fokus stavile na ispravljanje nejednakosti, multilateralni pristup globalnim pitanjima, a mi i dalje pričamo o istim stvarima”, primetio je Čavušoglu.
On je dodao da je nejednakost i danas prisutna širom sveta, a da je prema izveštajima UN čak 70 odsto svetske populacije obuhvaćeno tim nejednakostima.
11:00 11.10.2021
Lavrov: Načela nesvrstanih potrebna za sve
Rusija kao i većina članica međunarodne zajednice smatra opasnim kontinuirane napade na Povelju UN, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na samitu povodom 60 godina prve konferencije nesvrstanih.
Uz zahvalnost Azerbejdžanu i Srbiji na organizovanju samita, Lavrov je učesnicima skupa preneo pozdrav predsednika Rusije Vladimira Putina.
Pokret nesvrstanih pokazuje da želi konstruktivan dijalog svih zemalja u svetu. Danas kad situacija postaje sve turbulentnija, kad se čovečanstvo suočava s mnogim izazovima, načela pokreta su potrebna za sve, posebno za rešavanje konfliktnih situacija“, rekao je ruski ministar.Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uz zahvalnost Azerbejdžanu i Srbiji na organizovanju skupa, preneo je pozdrav predsednika Vladimira Putina.
10:39 11.10.2021
Dodik: Svetske sile pokušavaju da nametnu rešenja BiH
Srpski predstavnik Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je svet preživeo jednu od najvećih kriza globalnog doba, govoreći o pandemiji korona virusa.
On je naveo da su velike zemlje zaboravile na one van sistema.
Dodao je da se svet susreće sa političkim i vojnim sukobima, terorizmom, migrantskom krizom i istakao da BiH nije pošteđena tih problema.
Dodik smatra da svetske sile pokušavaju da nametnu rešenja BiH, koja je pod protektoratom i naveo da je visoki predstavnik Kristijan Šmit, takođe, nametnut.
"Stvorena je klima nepoverenja", istakao je on i objasnio da je jedino rešenje samoopredeljenje.
10:24 11.10.2021
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
RUSIJA
Putin uputio poruku učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu
10:02 11.10.2021
Vučić se obratio zvanicama: Dobrodošli kući
„Hvala gospodinu Alijevu na govoru i što su učestvovali u organizovanju ovog sastanka... Dobrodošli kući“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja prisutnima i naveo da su mir, bezbednost i ljudska prava najvažniji za prosperitet naroda.
„Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo. Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan“, poručio je on.
„Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj“, istakao je on.
Aleksandar Vučić na komemorativnom Samitu pokreta nesvrstanih - Sputnik Srbija
Naglasio je da je međunarodna saradnja uz poštovanje fundamentalnih principa jedini put ka razvoju i prosperitetu čovečanstva i istakao da Agenda održivog razvoja UN 2030., prema njegovim rečima, ističe i promoviše tri principa - mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava
„Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, osnivač UN i NAM-a je ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi. Velika mi je lična privilegija i čast za Srbiju što smo se okupili u Beogradu, gde ćete se osećati kao kod kuće. Uveren sam da će Beograd kao viševekovni simbol, raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada za različite civilizacije i religije, može da vas podstakne na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje“, poručio je Vučić.
Aleksandar Vučić na komemorativnom Samitu pokreta nesvrstanih - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SRBIJA
Vučić: Uprkos svim pritiscima, Srbija nikada neće okrenuti leđa prijateljima
09:56 11.10.2021
Počeo Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu
Usvajanjem dnevnog reda počeo Samit Pokreta nesvrstanih na Beogradskom sajmu.
09:45 11.10.2021
„Danas slavimo istorijski događaj“
„Danas slavimo istorijski događaj“, rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev na početku Samita.
Alijev je poručio da će Azerbejdžan ojačati saradnju unutar Pokreta nesvrstanih kako bi se ojačala pravda i poštovanje međunarodnog prava i istakao da je nedopustivo nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta bilo koje zemlje.
On je istakao zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je domaćin sastanka ocenio da ta inicijativa pokazuje srpsku spremnost da preuzme nasleđe od ranije.
Kako je rekao, s obzirom da je Pokret nesvrstanih najveća međunarodna institucija posle Skupštine UN, predstavlja primer multilateralizma, sa 120 zemalja članica sa različitim političkim, istorijskim i kulturološkim odlikama.
„Poštovanje integriteta i suvereniteta, suzdržavanje od agresivnih akcija i mešanje u unutrašnju politiku druge zemlje su suština Pokreta. Ovi principi vrede i danas, a da su principi Pokreta prihvaćeni od svih zemalja, ne bismo imali ratove“, kazao je Alijev.
Dodao je da Azerbejdžan u potpunosti prihvata principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja.
Samit pokreta nesvrstanih - Sputnik Srbija
09:34 11.10.2021
Stigao je i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala