- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin uputio poruku učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je poruku učesnicima skupa u Beogradu, koji se održava povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, u kojoj je istakao da je pozitivni potencijal te organizacije od posebnog značaja danas imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.
Putin u telegramu ističe da Pokret nesvrstanih igra veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, dosledno insistira na principu ravnopravnosti među državama, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog striktno u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.
„Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban. Važno je da se ta autoritativna organizacija aktivno bavi rešavanjem kriznih situacija, daje suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratskijeg i stabilnijeg svetskog poretka, jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja između članica međunarodne zajednice “, istakao je Putin.
On je podsetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u organizaciji, što, kako kaže, otvara nove mogućnosti za saradnju i rešavanje aktuelnih pitanja regionalne i svetske agende, osiguravanje bezbednosti i razvoja u celo svetu.
Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov.
Podsetimo, prva konferencija nesvrstanih bila je na nivou šefova država ili vlada, a idejnim tvorcima smatraju se predsednici SFRJ Josip Broz Tito, Egipta (u to vreme Ujedinjene Arapske Republike) – Gamal Abdel Naser, Gane – Kvame Nkrumah i Indonezije – Sukarno, kao i prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru.
U Beograd su te 1961. došli predstavnici 25 tadašnjih nesvrstanih zemalja, tri države posmatrača, ali i više oslobodilačkih pokreta, partija i organizacija.
Učesnici samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SRBIJA
Era kolonijalizma je prošla, a osnivački principi Nesvrstanih treba da žive /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala