- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kako je srpski litijum u spotu Rio Tinta spasio planetu Zemlju /video/

© Foto : Facebook/Jadar Projekat - Rio Tinto/PrintscreenDetalj iz spota Rio Tinta
Detalj iz spota Rio Tinta - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
Pratite nas
Kompanija Rio Tinto, koja planira da otvori rudnik litijuma „Jadar“ kod Loznice, započela je marketinšku kampanju emitovanjem spota na društvenim mrežama, ali i na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Spot Rio Tinta izazvao je podeljene reakcije na društvenim mrežama.
Rio Tinto u spotu pod sloganom „Zajedno imamo šansu da sačuvamo planetu“ navodi da je „u trci da zaštitimo životnu sredinu, svetu potreban litijum“.
„Upravo tako, zelene tehnologije, električni automobili, čist vazduh, sve to zavisi od jednog od najznačajnijih nalazišta litijuma na svetu, upravo ovde, u Jadru, Srbiji“, navodi se u spotu.
Potom se geolog Rio Tinta Vladisav Erić obraća građanima i kaže „mi potpuno razumemo vašu zabrinutost za životnu sredinu“.
Rio Tinto navodi da „sprovodi detaljne analize da bismo svi bili sigurni da projekat „Jadar“ razvijamo u skladu sa najvišim ekološkim, bezbednosnim i zdravstvenim standardima“.
„Studije koje sprovodimo će razmatrati nadležne institucije i proći će javnu raspravu u koju će svaki građanin imati uvid“, navodi se u spotu.
Podsetimo, Rio Tinto, koji već godinama istražuje litijum u Srbiji, planira da otvori rudnik i počne eksploataciju 2026. Kako je saopšteno iz ove kompanije, nalazište u Srbiji jedno je od šest najvećih na svetu.
Sa druge strane, veliki broj meštana Jadra, ali i brojne ekološke organizacije, protive se eksploataciji litijuma zbog opasnosti od zagađenja i zabrinutosti za životnu sredinu.
Jadarit - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Odluke o eksploataciji litijuma još nema, ali se Rio Tinto ne ponaša tako — već izdvajaju milijarde
Protest Lozničana protiv rudnika pokretanja rudnika litijuma - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2020
Lozničani ne daju plodnu zemlju strancima za rudnik /video/
Bageri i građevinske mašine iskopavaju zemlju - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
SANU pokrenula raspravu o projektu "Jadar"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala