Lozničani ne daju plodnu zemlju strancima za rudnik /video/

© Foto : Sputnjiku ustupio Miroslav MijatovićProtest Lozničana protiv rudnika pokretanja rudnika litijuma
Protest Lozničana protiv rudnika pokretanja rudnika litijuma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građani Loznice pobunili su se protiv pokretanja rudnika litijuma nadomak tog grada i organizovali protest ispred prostorija kompanije „Rio Tinto“. Zatražili su hitno obustavljanje svih aktivnosti koje se odnose na izgradnju rudnika jadarita i odustajanje od projekta eksploatacije litijuma.

Za njih je problem to što ne znaju kako će izgledati flotacija rude, kako će se i gde deponovati jalovina iz rudnika i kakav će to uticaj imati na životnu sredinu, a izražavaju bojazan da će biti štetan i po okolinu i zdravlje.

Protest su organizovali neformalno udruženje građana za zaštitu Gornjeg Jadra i Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT).

Ne žele da izgube plodnu zemlju

Miroslav Mijatović iz PAKT-a rekao je za Sputnjik da je to samo prvi protest da će ih biti još, jer im je zdravlje dece bitnije od bilo kakvog „veštačkog ekonomskog napretka“.

Navodi da je „Rio Tinto“ došao u Srbiju sa „dugom tradicijom kršenja ljudskih prava i narušavanja životne sredine“.

Ocenjuje da će se otvaranjem rudnika zatvoriti život u Gornjem Jadru, da će se otvoriti niskokvalifikovana radna mesta, a izgubiti plodna zemlja.

© Foto : Sputnjiku ustupio Miroslav MijatovićOrganizatori najavljuju nastavak protesta jer im je zdravlje dece bitnije od bilo kakvog „veštačkog ekonomskog napretka“.
Lozničani ne daju plodnu zemlju strancima za rudnik /video/ - Sputnik Srbija
Organizatori najavljuju nastavak protesta jer im je zdravlje dece bitnije od bilo kakvog „veštačkog ekonomskog napretka“.

Prema njegovim rečima, potencijalna opasnost od ekološkog akcidenta mnogo je veća od lokalnog i posledice se mogu osetiti u krugu od 150 kilometara, što znači da nije samo ugrožena Loznica nego i Šabac i Beograd.

Navodi da je u proteklih nekoliko godina Rudarsko geološki fakultet prihodovao od „Rio Tinta“ 100 miliona i 500 hiljada dinara, mašinski fakultet 12 miliona, građevinski 10, a Zavod za javno zdravlje Beograd 13,1 milion dinara i da zbog toga traže da međunarodne referentne institucije urade reviziju svih do sada urađenih studija, jer narod ne može da veruje institucijama koje plaća „Rio Tinto“.

Organizatori protesta kao najvažniji zahtev iznose sprovođenje referenduma građana o tome da li su za ili protiv rudnika.

„Građani moraju da se pitaju da li žele ili ne žele rudnik i pod kojim uslovima“, rekao je Mijatović.

”Rio tinto” uložio pola milijarde

Rudarska kompanija, „Rio tinto“, čije je sedište u Londonu, u Srbiji je prisutna od 2007. godine.

Rudnik - Sputnik Srbija
Novi evropski front u ekonomskoj bici sa Azijom vodiće se na Balkanu: Srbija leži na ogromnom bogatstvu

„Rio tinto“ je u julu 2017. godine sa Vladom Srbije potpisao Memorandum o razumevanju o projektu razvoja ležišta litijuma i bora „Jadar“, sredinom prošle godine je najavio da će za četiri godine početi da eksploatiše litijum. Prema planu, do kraja ove godine bi trebalo da bude završena studija o izvodljivosti tog projekta.

„Rio Tinto“ je do sada uložio skoro pola miliona dolara u istraživanje.

Po pisanju „Blumberga“, procenjene rezerve litijuma u Srbiji su najveće u Evropi i preliminarna istraživanja nagoveštavaju da bi ga moglo biti 200 miliona tona. Američki Geološki institut spekuliše da je u pitanju čak milion tona litijuma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala