- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Rupe nastale posle zemljotresa u Hrvatskoj se šire, napravljen novi plan /video/

© Foto : Youtube/Tomislav Rataj/PrintscreenRupe u zemlji koje su se otvorile posle zemljotresa u Hrvatskoj kod Petrinje
Rupe u zemlji koje su se otvorile posle zemljotresa u Hrvatskoj kod Petrinje - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
Pratite nas
Najveća rupa koja se otvorila u zemlji posle zemljotresa u Hrvatskoj u blizini Petrinje, i dalje se širi iako je progutala voćnjake i baštu porodice Borojević. Hrvatske vlasti sada su napravile novi plan kako se izboriti sa rupama.
„Hrvatske vode“ su od zemljotresa Baniji uložile oko 13 miliona evra u razne projekte. Neki su i završeni, a radi se na nasipima i vodocrpilištima. Uskoro počinje i zatrpavanje vrtača, rupa koje su se otvorile u zemlji posle potresa, a najviše ih ima u Mečenčanima, piše HRT.
Najveća rupa nalazi se u dvorištu porodice Borojević i širi se i dalje. Progutala im je voćnjake i baštu, ali optimizam im ne nedostaje. Na pitanje nedostaje li mu to što nema baštu, Nikola Borojević u šali kaže da supruzi nedostaje, a njemu ne - jer ima manje da kosi.
Sanacija više od 130 vrtača počinje za četiri dana, novi je plan „Hrvatskih voda“.
Zoran Đuroković, direktor tog preduzeća, kazao je da će se postavljati geomreža i geokompozit u prvom sloju, a nakon toga će slediti krupnije i sitnije frakcije kamena kako bi se na kraju sve to zajedno prekrilo zemljom.
„Prioritet su one vrtače koje se nalaze uz kuće i prete bezbednosti i ljudima“, rekao je Tomo Medved, potpredsednik Vlade Hrvatske i načelnik štaba za sanaciju posledica zemljotresa.
Dodao je da će rupe svakako biti sanirane pre zime, a potom će se proanalizirati i videti kojom dinamikom će se nastaviti dalje sanacija.
U Hrvatskoj Kostajnici na sastanku se razgovaralo i o skorašnjoj izgradnji nasipa protiv poplave i novom vodocrpilištu, a najavljene su i prve konstrukcijske sanacije, koje se očekuju u roku od 20 dana. Od sredine meseca počinje i izgradnja prvih zamenskih porodičnih kuća umesto onih koje su potpuno stradale u zemljotresu.
Šta otapa zemlju: Ogromne rupe pojavljuju se širom sveta
Rupa u zemlji otvorila se kod Petrinje posle zemljotresa - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Rupe u Petrinji prete da „progutaju“ kuće /video/
Zemljotres u Petrinji snimljen iz vazduha - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2021
Šire se rupe u tlu posle zemljotresa u Hrvatskoj, teren će se snimati i dronovima /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala