Šire se rupe u tlu posle zemljotresa u Hrvatskoj, teren će se snimati i dronovima /video/

© Foto : Youtube/Faris Garib/PrintscreenZemljotres u Petrinji snimljen iz vazduha
Zemljotres u Petrinji snimljen iz vazduha - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najveća rupa u tlu u selu Mečenčani, nastala nakon potresa na petrinjskom području, širine od dvadesetak metara i dubine od najmanje pet metara i dalje se širi.

Geolozi su naveli da će teren da snimaju i dronovima iz vazduha i tek tada će znati tačan broj rupa, kojih za sada na ovom području ima najmanje tridesetak.

Naučni savetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI) Tvrtko Korbar izjavio je danas da su timovi Zavoda za geologiju skupljali tektonske podatke nakon potresa u Banovini, prenosi „Blic“.

Korbar je u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ rekao da se prikaz potresa u okolini Petrinje potpuno razlikuje od potresa u Zagrebu.

„Zagrebački potres i ovaj na području Sisačko-moslavačke županije nisu povezani, zato što se radi o dva odvojena epicentralna područja“, istakao je Korbar.

On je naveo da su informacije s terena potvrdile da je reč o pomeranju kilometarskih blokova oko Petrinje u smeru ili suprotno od satelita koji je prešao pre i posle po terenu koji je zadesio potres.

„Severozapadni blok pomerio se tridesetak centimetra prema satelitu, a jugoistočni blok za 30-40 centimetara od satelita. To su horizontalni pomaci koji su očekivani, a sam slom na dubini od 10 kilometara je biometarskih dimenzija i blokovi su se tu pomerili metar do dva. Tako se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini“, dodao je.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala