- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kreće teška politička partija šaha u Podgorici

© Sputnik / Nebojša PopovićKrivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore
Krivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Rekonstrukcija Vlade Crne Gore je neophodna, slažu se svi akteri političke scene u Crnoj Gori, a narednih dana igraće se prava partija šaha između premijera i predstavnika partija koje su činile pobjedničku koaliciju na predhodnim parlamentarnim izborima o tome kako će izgledati sastav te obnovljene vlade.
Da li će ona imati tri potpredsjednika, još tri ili šest resora…
Istoričar Dževdet Pepić, nekadašnji član Liberalnog saveza, kaže da je rekonstrukcija Vlade Zdravka Krivokapića neophodna kako bi se smanjili „politički tonovi“ među članovima vladajuće koalicije, mada ne očekuje da će se desiti išta spektakularno.
„Biće podijeljeni resori, neka ministarstva u aktuelnoj vladi nijesu funkcionisala kako treba zbog glomaznosti, neka jer su pojedini ministri loše radili….Ja čak mislim da je greška napravljena prilikom formiranja ove vlade — možda je ona trebalo da bude politička, a po dubini zapošljavati eksperte. Postoji bojazan da nakon rekonstrukcije vlade ne postanemo još partitokratskije društvo, a to nam je nasleđe DPS-a i trebalo bi toga da se oslobodimo”, kaže Pepić za Sputnjik.

Rekonstrukcija vlade neophodna

Politički teoretičar Feđa Pavlović ističe da je neophodno da oni koji su na prošlogodišnjim izborima obećavali „demontažu DPS-ove hobotnice“ i na osnovu tog obećanja dobili mandat za reforme konačno preuzmu odgovornost za rad i rezultate izvršne vlasti.
„Ne smijemo doći u situaciju da na narednim izborima 90 odsto činilaca sadašnje skupštinske većine nastupe kao de fakto opozicija. Postojeće stanje ovim partijama omogućava uticaj ‘po dubini’, bez srazmjerne odgovornosti ‘na visini’ — to je nedemokratski i dugoročno štetno, a rekonstrukcija Vlade je, u datim okolnostima, najbolji način da se taj problem sanira”, komentariše Pavlović početak konsultacija premijera Krivokapića sa predstavnicima partija vladajuće većine o rekonstrukciji crnogorske Vlade.
„Budimo realni — onaj ko u zemljama poput Crne Gore namjerava da vrši vlast mora da obezbijedi odgovarajući stepen podrške, pod jedan, međunarodne zajednice (u prvom redu EU i SAD) i, pod dva, domaće političke elite, čiji su predstavnici u Skupštini. Bez jednog od ova dva oslonca, izvršna vlast je neodrživa. Krivokapićeva Vlada je relativno brzo uspjela da se posvađa sa činiocima skupštinske većine i izgubi podršku domaće političke elite, pa je danas prinuđena da se u realizaciji političkih prioriteta prekomjerno oslanja na podršku međunarodne zajednice. Rekonstrukcija je najbolji način da se ovaj disbalans vrati u normalu, i da Vlada povrati podršku neophodnu za ‘demontažu DPS-ove hobotnice’“, kaže Pavlović.

Šta kažu političari

Predsjednik DEMOSA Miodrag Lekić kaže da treba sjesti i dati ozbiljnu ponudu partijama koje predstavljaju manjine u Crnoj Gori, kako bi i one uzele učešća u obnovljenoj vladi.
Lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je da svi očekuju stabilizaciju parlamentarne većine, te da će i nakon eventualne rekonstrukcije, Vlada poštovati sporazum koji je prethodio njenom izglasavanju.
Najviši zvaničnici GP URA ponovili su više puta da su za razgovore o rekonstrukciji i da smatraju da Vlada treba da ostane ekspertska. Iz Demokrata su ovih dana više puta kritikovali URU jer se protivi ulasku političara u vladu, a njihov predsjednik je vicepremijer.

Moguće opcije

Inače, pored najave Krivokapića da će biti podijeljeni pojedini resori u njegovom kabinetu tokom pregovora o rekonstrukciji, u opciji je nekoliko ideja i opcija o mogućem raspletu.
Postoje kalkulacije da DF želi da se oni sa Demokratama, manjinama, ali i SDP-om dogovore o novoj Vladu u kojoj ne bi bilo GP URA, ali ni sadašnjeg premijera. Do sada takve spremnosti nije bilo iz manjinskih partija, ali ni iz SDP-a.
URA takođe razmatra verziju da u slučaju insistiranja na političkoj vladi, ona zatraži mjesto premijera koje ne mora pripasti Abazoviću.
Podsjetimo da je DF, nakon događaja na Cetinju oko ustoličenja mitropolita Joanikija, koji su pomirili premijera sa DF, kao i DF sa demokratama, saopštio da Abazović pristaje na rekonstrukciju Vlade, ali da Krivokapić ne bude premijer. Do nesrazmjere u vlasti, smatraju ovdašnji analitičari, došlo je jer je URA kontrolisala kompletan bezbjednosni sektor, a ima namjeru da njeni kadrovi budu i u Tužilačkom savjetu, na šta u ostalim partijama većine ne gledaju blagonaklono. URA ima tri poslanika u crnogorskom parlamentu, gde većinu čini 41 poslanik vladajuće koalicije.
Već nakon prvog dana razgovora sa Krivokapićem Branko Radulović iz PZP je predložio da Nebojša Medojević bude potpredsjednik vlade zadužen za bezbijednost. Vladimir Joković iz SNP je kazao da rekonstrukciju vlade treba obaviti prije usvajanja budžeta, ali i da treba što prije formirati Tužilački savjet. Milan Knežević je saopštio da očekuje da će premijer do narednog četvrtka dati svoj predlog za obnovu vlade, ali ako nema dogovora da su i novi izbori u opciji. Mandić je kazao da je Nova srpska demokratija spremna za dogovor koji će zadovoljiti sve partije većine i da bude u korist građana.
Demokrate i Demokratski front su „zakopali ratne sjekire“ nakon događaja na Cetinju i tada saopštili da je Vladu potrebno rekonstruisati. Premijer je predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsjednika, a da se resori koji su se „pokazali kao obimni“ podijele.
Premijer Zdravko Krivokapić počeo je jutros razgovore sa predstavnicima partija parlamentarne većine o najavljenoj rekonstrukciji Vlade Crne Gore. Prvo je razgovarao sa predsjednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem i predsjednikom Demokratske narodne partije.
Krivokapić je zatim razgovarao i sa liderom SNP-a Vladimirom Jokovićem, šefom kluba Pokreta za promjene Brankom Radulovićem, liderima Prave, Radničke i Ujedinjene Crne Gore Markom Milačićem, Maksimom Vučinićem i Goranom Danilovićem. Svi oni činili su koaliciju „Za budućnost Crne Gore“ čiji je premijer bio nosilac liste na parlamentarnim izborima.
Za sjutra je planiran razgovor premijera sa liderima Demokrata Aleksom Bečićem i Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem.
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
REGION
„Dogovor ili novi izbori“: Mandić i Knežević razgovarali sa Krivokapićem
Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
REGION
Bečić: Rekonstrukcija Vlade jedan jedini ispravni put
Lideri Demokratskog fronta  - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
REGION
DF: Abazović insistira na formiranju političke Vlade u kojoj Krivokapić nije premijer
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala