- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Dogovor ili novi izbori“: Mandić i Knežević razgovarali sa Krivokapićem

© Tanjug / ZORAN ZESTICAndrija Mandić
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
Pratite nas
Lideri koalicije Za budućnost Crne Gore i Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, sastali su se danas u zgradi Vlade sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, povodom razgovora o njenoj rekonstrukciji.
Mandić je rekao je da je Nova srpska demokratija, na čijem je čelu, spremna za dogovor koji će zadovoljiti sve partije većine i da to bude u korist građana.
On je nakon razgovora sa Krivokapićem novinarima kazao da su se uglavnom složili, ali i zaključili da teško sada mogu definisati neku poziciju dok se ne završe razgovori sa svim predstavnicima većine, prenose Vijesti.
"Mi smo spremni za ozbiljan i pošten dogovor i nakon toga ćemo imati odgovoran i hrabar odnos prema zbilji koja nije nimalo jednostavna", kazao je Mandić.
Knežević je rekao novinarima da je obavio razgovor sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i da su se složili da je ovakvo stanje neodrživo.
Knežević se na razgovor sa premijerom zadržao oko 15 minuta.
„Očekujem da premijer dostavi predlog za izlaz iz krize. Složili smo se sa je ovakav stanje neodrživo. Ako nema dogovora, po meni su izbori rješenje. I u članicama EU vlade se teško sastavljaju i kad se sastave teško izdrže do kraja mandata .“, kazao je Knežević.
Knežević je istakao da sporazum treba da poštuju svi.
„DF je spreman da stavi po strani sve što nas dijeli, ali očekujemo da to rade i ostali. Očekujemo da ćemo do srijede, četvrtka imati predlog premijera. Mi ćemo insistirati da se napravi koalicioni sporazum koji će jasno precizirati sva prava i obaveze potpisnika. Mi sigurno nećemo pristati na ovakvo stanje .“, kazao je Knežević.
Nakon najava rekonstrukcije Vlade, Krivokapić danas počinje i zvanične odvojene razgovore sa liderima parlamentarne većine o tom pitanju.
Planirano je da se Krivokapić danas sretne i sa liderom SNP-a Vladimirom Jokovićem, zatim šefom kluba Pokreta za promjene Brankom Radulovićem, liderima Prave, Radničke i Ujedinjene Crne Gore Markom Milačićem, Maksimom Vučinićem i Goranom Danilovićem. Svi oni činili su koaliciju “Za budućnost Crne Gore” čiji je premijer bio nosilac liste na parlamentarnim izborima.
Za subotu je planiran razgovor premijera sa liderima Demokrata Aleksom Bečićem i Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem.
Nakon što su Demokrate i Demokratski front saopštili da je Vladu potrebno rekonstruisati, Krivokapić je predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsednika, a da se resori “koji su se pokazali kao obimni” podele.
Iz Vlade je saopšteno da će kandidate za nove ministre predlagati Krivokapić nakon konsultacija s parlamentarnom većinom.
Poslanik i potpredsendik Demokrata Vladimir Martinović je sinoć poručio da predlaže da GP URA prepusti nestranačkim kandidatima fotelje u Vladi, kako bi imali ekspertsku i nestranačku Vladu, jer ova sada niti je nestranačka, niti ekspertska.
Potpredsjenik URA Miloš Konatar poručio je da poslanički klub "Crno na bijelo" i GP URA ostaju pri principijelnom stavu da je rekonstrukcija Vlade Crne Gore moguća samo uz poštovanje ekspertsko nestranačnog modela.
"S obzirom na to da Konataru nije sporno da kandidat DF-a Nikola Bulatović bude 1 od 11 članova Tužilačkog savjeta, predlažem da ga URA pozove u Vladu kako bi bio 1 od 14 članova Vlade. I imamo nezavisan Tužilački savjet", napisao je Martinović u reagovanju na Tviteru.
U skupštinskim klupama vladajuća većina ima 41 jednog poslanika, od njih trojica su iz URE. Za eventualnu rekonstrukciju Vlade treba podrška 41 poslanika, očekuje se i zvanična ponuda manjinskim strankama da učestvuju i podrže novi sastav vlade.
Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
REGION
Bečić: Rekonstrukcija Vlade jedan jedini ispravni put
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
REGION
Počinju pregovori oko rekonstrukcije crnogorske Vlade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala