- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bečić: Rekonstrukcija Vlade jedan jedini ispravni put

© FB/ Aleksa BecicAleksa Bečić
Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Demokrata Aleksa Bečić poručio je da je jedini put rekonstrukcija Vlade, te da bi sve drugo značilo izdaju izborne volje građana.
Bečić je kazao da svi očekuju stabilizaciju parlamentarne većine, te da će i nakon eventualne rekonstrukcije, Vlada Crne Gore poštovati sporazum, koji je prethodio njenom izglasavanju.
On vjeruje i da će uskoro biti nastavljeni razgovori između predstavnika stranaka vlasti i premijera.
„Jedan je jedini put, a to je rekonstrucija Vlade, sve drugo, ulaženje u neke druge aranžmane, značilo bi izdaju izborne volje građana Crne Gore”, kazao je Bečić i dodao kako se nada da će brzo narednih dana početi dijalog premijera i predstavnika parlamentarne većine.
Predsjednik Demokrata ističe da je potrebno da se uđe u proces rekonstrukcije Vlade kako bi je osnažili, stabilizovati parlamentarnu većinu i jače i odlučnije krenuli u nove reformske promjene.
„Rekonstrukcija Vlade, uz obavezu svih da naredni parlamentarni izbori budu kad ima je i redovan rok – 2024. godine, jesu sa stanovišta i mene kao predsjednika Skupštine i mene kao pred Demokratske Crne Gore. U svim prethodnim mjesecima sam se trudio da doprinesem spuštanju tenzija kako bi se odustalo od ekstremno krajnjih političkih pozicija, bilo onih koji su insistirali na rušenju 42. vlade i rušenju premijera Krivokapića, bilo same vlade i premijera, koji su možda u jednom trenutku možda smatrali da nema potrebe za promjena“, kazao je Bečić u emisiji RTCG „Argumenti“.
Istakao je da je pokazana dobra volja, sklonost ka racionalnim i razumnim rješenjima, te da je Demokratski front odustao od rušenja Vlada, a premijer izrazio spremnost da se uđe u proces rekonstrukcije.
Podsjetio je da još tri poslanika GP URA koji bi trebali da se izraze da li su za rekonstrukciju.
Na pitanje je li ranije trebalo ući u priču o rekonstrukciju, Bečić je kazao da je rješenje u kompromisu i rekonstrukciji Vlade i da će rezultati biti bolji, vidljiviji i snažniji što prije se to riješi.
„U ovih godinu danas sve je bilo moguće u crnogorskom parlamentu, mi se sada učimo nekim demokratskim lekcijama, koje smo davno trebali da naučimo, ali mislim da je ovo dobro za parlamentarnu demokratiju, Još ranije je trebalo ući u ovaj proces“, dodaje on.
Lider Demokrata ističe da nikada neće davati doprinos prepucavanjima i polarizaciji društva.
„To je danas mnogo složenija uloga i funkcija nego što je bila u nekim drugim razdobljima. Imate s jedne strane 41 poslanika vlasti iz deset različitih političkih partija, neki su u međuvremenu postali nezavisni poslanici. Imate 35 poslanika opozicije i pet poslanika manjinskih partija, znači 40 poslanika opozicije. Imate ekspertsku Vladu, značajnim dijelom nestranačku, Vladu u kojoj ne sjede predstavnici najvećeg dijela parlamentarne većine. Sa četvrte strane imate predsjednika koji dolazi iz opozicione partije. Moja uloga je da budem jedna vrsta balansa, da spustim lopticu, a ne da doprinosim daljoj polarizaciji“, istakao je Bečić.
Ključni problem nestabilne parlamentarne većine su, kaže Bečić, konstantni sukobi.
„Posljednji sastanak predstavnika parlamentarne većine, krajem jula, je završen sa zaključkom da su osnova razrješenja situacije da se dva najveća subjekta u parlamentarnoj većini usaglase oko elementarnih principa kako razriješiti ovu situaciju i ići naprijed“, rekao je Bečić i dodao da je tokom ljeta odgovornost prebacivana na dva najveća politička subjekta.
Zajedničko saopštenje, kazao je on, bilo je prvi korak ka razrješenju političke situacije, a premijer je, kako navodi, nakon toga pokazao dobru volju i ocijenio da je rekonstrukcija vlade dobar put da se zajednički osnažimo.
„Iako smo se u decembru zalagali za drugačiji model vlade, danas kada dignemo ruku i podržimo ovu vladu, mi ćemo biti na braniku i mi ćemo biti njeni iskreni podržavaoci. Demokrate su jedan od rijetkih subjekata koji za ovu godinu nije ničim nije ucenjivao i uslovljavao, iako smo pojedinačno najjača politička partija“, poručio je predsjednik Demokrata.
Za dijalog koji slijedi, Bečić bi ostavio sve ono što je analiza rada Vlade, pojedinih ministarstva, članova vlade...
„Bitno je da greške nijesu plod loše namjere, onda se one uvijek mogu ispraviti. Imamo zavidne rezultate nakon godinu dana - od ekonomskog i finansijskog sektora, da ćemo imati ekonomski rast od 13 posto, da imamo smanjenje deficita BDP sa 11 na 3 odsto, da imamo u posljednjim mjesecima suficit u budžetu, da imamo 600 miliona u trezoru, da je smanjeno kreditno zaduženje, hedžing, pa će ove godine osam miliona manje biti isplaćeno nego što bi bilo da nije bilo tog aranžmana...“, naveo je i podsjetio da se plate i penzije nijesu smanjivale.
Na pitanje o dijalogu predstavnika Vlade i pojedinih ministarstava, Bečić je iskazao uvjerenje da će to toga doći narednih dana.
„Vjerujem da će se ti razgovori nastaviti u narednim danima i da će se otvoriti sva pitanja koja su potreba i analiza dosadašnjeg rada Vlade i pojedinih ministarstva. Ima prostora da svi budu zadovoljni iz tog procesa i dođemo do modela da osnažimo Vladu i radimo u punom kapacitetu.“
Na pitanje novinara da li GO URA svojim stavom podiže sebi političku cijenu, Bečić odgovara:
„Neka građani cijene o tome. Svaki poslanik je bitan, bez nijednog od 41 se ne može otvoriti parlamentarna većina. Imate neke političke subjekte, kao što su Demokrate i neke druge kolege, koje nijednom za ovih godinu dana nijesu bili dio problema, i nijesu ucenjivali i uslovljavali, nego su se kretali ka nekom kursu pozitive i koji vodi ka stabilizaciji parlamentarne većine."
Bečić je više puta istakao da je jedini put rekonstrukcija Vlade.
„Sve drugo je ulaženje u neke aranžmane koji nijesu plod izborne volje građana. Svi drugi scenariji značili bi izdaju izborne volje građana, građani žele stabilizaciju unutar parlamentarne većine i žele da oni kojima su ukazali povjerenje, vode Crnu Goru naprijed i da naredne parlamentarne izbore imamo 2024. Sve drugo je put koji vodi ka iznevjerenim očekivanjima građana“, kazao je za predsjednik Demokrata.
Kad je u pitanju raspodjele ministarskih funkcija, Bečić je kazao da je za to čuo samo iz medija i istakao da će to biti predmet predstojećeg dijaloga.
„Mi komuniciramo, ali smo u zajedničkom saopštenju naveli da o tim pitanjima nijesmo razgovarali, to treba da bude predmet dogovora predsjednika Vlade i parlamentarne većine. Nema rekonstrukcije Vlade, u formalno pravnom smislu, bez predsjednika Vlade, on pojedinačno treba da predloži skupštini svako kadrovsko rješenje, a sa druge strane rekonstrukcije nema ni bez glasova najmanje 41 poslanika u Skupštini“, istakao je predsjednik Demokrata i dodao da je to dvosmjeran proces i da o tome mora da se razgovara.
„Imamo lepezu kvalitetnih kadrova, nijesmo zaljubljeni niti u jednu poziciju, da jesmo, drugačije bismo postupali posljednjih godinu dana“, poručio je Bečić.
Kazao je i da su spremni da, gdje zajednički procijene, njihov kadar i stručnjaci daju doprinos, a ne da zbog pozicije, kako je naveo, dovode u pitanje izbornu volju građana.
Bečić kaže da o mjestima potpredsjednika sa njim niko nije razgovarao, te da bi dobro bilo da Vlada ima tri potpredsjednika i da oni imaju i resorna zaduženja.
„Sada kada je, između premijera i dva najveća parlamentarna subjekta, postignuta saglasnost o načelnom konceptu, imamo kritiku, onda pomislim, neću da vjerujem, da je nekome bio cilj da Demokratski front krene u rušenje 42. Vlade i premijera, pa da se krene u neku novu političku realnost, gdje bi možda i mjesto premijera bilo na stolu“, kazao je Bečić.
Po pitanju manjinskih partija u Vladi, Bečić je istakao:
„Ja sam 2019. saopštio da, po mom skromnom sudu, manjinske partije treba da budu dio svake vlasti u Crnoj Gori, bez obzira ko je tvorio. Mi smo pokazali otvorenost ka manjinskim partijama, mi tvorimo vlast sa albanskim nacionalnim partija u Tuzima, a iz ugla tadašnje opozicije, mi smo jedina partija koja ima parlamentarni status i u Tuzima i u Petnjici.“
Istakao je dobre odnose sa Bošnjačkom strankom, ali i težnju da se Vlada osnažiti sa manjinskim partijama.
Istakao je i da se građanski habitus najbolje jača ako su manjinske partije dio vlasti.
„Sporazum je sveto pismo i zakon za nas i tako će ostati u narednom periodu, svaki dogovor biće napravljen na bazi poštovanja tog sporazuma, evropskog i evroatlantskog puta Crne Gore i jake dobre i kvalitetne regionalne saradnje“, kazao je Bečić.
A na pitanje šta da građani očekuju ako se rekonstruiše Vlada, predsjednik Demokrata odgovara:
„Put u mnogi veću efikasnost i operativnost. Mislim da je bolji model o kojem sada govorimo i da će to vlast učiniti funkcionalnijom, a građani mogu da očekuju još bolje rezultate na polju ekonomske, finansijske i socijalne politike i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.“
Kako je naveo sporazum koju su potpisali 8. septembra Krivokapić, Abazović i on ni u jednom djelu ne govori o ekspertskoj vladi.
„Mi smo zajedničkom izjavom tada da politička pripadnost ne može biti politička pripadnost limitirajući faktor sa učešće u Vladi. Šta je to ekspert u Crnoj Gori, ko je taj ko to određuje. Je li to URA ili Demokrate, naše kolege iz URA, insistiraju na nestranačkoj vladi a jedini imaju političara u njoj“, napomenuo je Bečić.
On je kazao da je nelogičnost i to što se URA zalaže da član jedne stranke uđe i u Tužilački savjet, koji je po Ustavu vanstranačko stručno tijelo, a smeta im da predstavnici političkih partija budu u Vladi, što nije logično.
Policija na Dvorskom trgu na Cetinju 4. Septembra
 - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
REGION
Vlada nagrađuje policajce koji su bili na Cetinju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala