- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Načelnik Generalštaba američke vojske: Rat u Avganistanu se nije završio kako smo želeli

© AP Photo / Jon ElswickAmerikanskie flagi na fone Kapitoliя v Vašingtone, SŠA
Amerikanskie flagi na fone Kapitoliя v Vašingtone, SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
Pratite nas
Američka vojska pretrpela je strateški neuspeh u Avganistanu iako je ispunila deo postavljenih zadataka, izjavio je načelnik združenih generalštabova američkih snaga, general Mark Mili.

„Taj rat je za nas postao strateški neuspeh. Ali, nismo rat izgubili u poslednjih 20 dana, pa čak ni u poslednjih 20 meseci. Uzroci neuspeha su u dalekoj prošlosti“, rekao je general na saslušanju u američkom Senatu.

On je dodao da je Amerika uspela da se obračuna sa „Al Kaidom“ u Avganistanu (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), ali nije mogla da zaustavi dolazak talibana (takođe zabranjena organizacija u Rusiji) na vlast.
„Svima nam je jasno da se rat u Avganistanu nije završio onako kako smo želeli: u Kabulu su na vlasti talibani“, rekao je Mili i dodao da su SAD donele čitav niz pogrešnih strateških odluka što je doprinelo da se vojna operacija u Avganistani završi neuspešno.
Tokom saslušanja mnogi kongresmeni su apelovali na američku komandu da izvuče lekciju iz onoga što se dogodilo, kako se ne bi ponavljale greške, a kongresmeni iz redova republikanca nastojali su da dokažu da je za dolazak talibana na vlast kriva administracija Džozefa Bajdena.
Demokrate su, s druge strane, tvrdile su odgovorne sve administracije u poslednjih 20 godina a ne samo Bajden.
General Mili i šef centralne komande Frenk Mekenzi su naveli i da su savetovali Beloj kući da još neko vreme ostavi u Avganistanu 2.500 vojnika ali da njihov predlog nije usvojen.
Zamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Kriza u Avganistanu
Moskva: Odlaskom iz Avganistana, Amerika priznala krah svoje strategije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala