Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Moskva: Odlaskom iz Avganistana, Amerika priznala krah svoje strategije

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Pratite nas
Odlaskom iz Avganistana Amerika je otvoreno priznala krah strategije čiji je cilj bio uspostavljanje sveobuhvatnog vojno-političkog prisustva, ocenio je zamenik predsednika ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev.
Pokušavajući da spase svoju reputaciju i autoritet NATO u celini, američka administracija je odbila da prizna poraz i umesto toga počela je da se služi formulom – „nas ne isteruju, sami odlazimo“, naveo je Medvedev u autorskom članku za „Gazeta.ru“.

„Ipak, predsednik Bajden je ukazao da povlačenje vojske ne znači samo kraj kampanje u Avganistanu nego i kraj ere ‘velikih vojnih operacija s ciljem preuređivanja drugih država’. Njegove reči, suštinski, znače otvoreno priznanje Vašingtona da je njihova strategija uspostavljanja sveobuhvatnog vojno-političkog prisustva doživela krah“, naveo je Medvedev.

On upozorava i na novu migrantsku krizu za Rusiju i zemlje Centralne Azije zbog situacije u Avganistanu. U tom kontekstu on naglašava važnost osiguravanja bezbednosti Rusije i zemalja ODKB.
„Avganistanci čine jednu od najvećih grupacija izbeglica koje spas traže u Evropi. Novi talas migrantske krize preti i Rusiji i zemljama Centralne Azije“, ističe Medvedev.
Prema njegovim rečima, ukoliko se ne preduzmu mere u cilju osiguranja bezbednosti posledice avganistanskog sukoba mogle bi da se osete i na teritoriji Rusiji susednih država, pri čemu se pre svega radi o merama za suprotstavljanje terorizmu koji ni posle 20 godina nije nestao.
Medvedev smatra i da su posledice vojnog prisustva SAD u Avganistanu katastrofalne, imajući u vidu da je Vašington uludo uložio 1,5 biliona dolara u tu zemlju a nije uspeo da pobedi terorizam.
U regionu, kako je istakao, i sada deluje desetine hiljada militanata.
Podsetimo, početkom avgusta, kada su američke snage počele povlačenje iz Avganistana, talibani su pojačali su ofanzivu protiv vladinih snaga.
Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.
Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Kriza u Avganistanu
Lavrov: Malo verovatno da će se kriza u Avganistanu preliti na region, Rusija ostaje u pripravnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala