- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srpska piletina na tržištu EU posle 30 godina

© Sputnik / Alexey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaMesara u fabrici pilećeg mesa
Mesara u fabrici pilećeg mesa - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović, danas je u Briselu dogovorio početak odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU.
„Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč o svinjskom mesu imaćemo još jednu kontrolu u februaru, ali mi smo svoj posao završili“, poručio je Nedimović iz Brisela za Tanjug.
Nedimović napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe.
Poslednji put kada je Srbija bila prisutna na evropskom tržištu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ.
U međuvremenu izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.
„Sada otvaramo nova tržišta sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravimo dodatnu vrednost“, ocenjuje Nedimović.
U svojoj poruci poljoprivrednicima u Srbiji ministra Branislav Nedimović naglašava da je najvažnije da povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.
„Ako to uradimo sada imamo nekoliko različitih tržišta i u zavisnosti od cene bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi- da ti je sve otvoreno i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš“, kaže Nedimović.
Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu EK za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD 2 i IPARD 3 koji će biti aktuelan u narednih sedam godina.
Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma u zemljama u procesu pristupanja.
Meso - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2017
Srbija u maju potpisuje sporazum o izvozu mesa u Kinu
Krave - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
EKONOMIJA
Gubitak od 100 evra po biku: Kako sprečiti krah stočarstva kome se Srbija približava
Svinje - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Uvoz „zaklao“ domaće stočare - cenu plaćaju i kupci mesa u prodavnicama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala