Srbija u maju potpisuje sporazum o izvozu mesa u Kinu

© Foto : PixabayMeso
Meso - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio danas da će u maju u Kini biti potpisan sporazum koji će omogućiti izvoz srpskog mesa na to tržište, kao i da je šest kineskih kompanija zainteresovano za preradu mesa iz Srbije.
Zastave Rusije, Srbije i EU - Sputnik Srbija
Budućnost pripada Evroaziji

"Imamo tri sertifikovana objekta za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa u Kinu. U maju idem da potpišem sporazum o bezbednosti hrane sa kineskom Agencijom za bezbednost hrane", rekao je Nedimović novinarima u Lučanima.

Tim sporazumom će se steći uslovi da meso iz Srbije može da ide u Kinu, naglasio je Nedimović.

On je kazao da za sada imamo sertifikate za prerađivačku industriju i da se zato daju veće subvencije za ovce i goveda.

"Želimo da povećamo kapacitet stočnog fonda. Pre nekoliko dana nam je bilo šest kineskih kompanija koje se bave preradom, neke i preradom goveđeg mesa", rekao je Nedimović u razgovoru sa poljoprivrednicima.

On je kazao da Srbija želi da, pored jagnjećeg i junećeg mesa, proširi asportiman izvoza i na mleko i prerađevine od mleka, kao i da sa voćem i povrćem otvorimo novi kanal za proizvode iz Srbije.

"To nam tržište nije bilo dostupno", dodao je ministar.

Pšenica - Sputnik Srbija
Šta Srbija može da ponudi Rusiji, Indiji, Kini

On je kazao i da je najveći italijanski prerađivač goveđeg mesa u Evropi zainteresovan i da će doći u Srbiju krajem marta.

"Zainteresovani su za pravljenje klanice u Srbiji i pravljenje tri punkta gde bi sabirali to meso. Da na prostoru centralne Srbije razvijaju sistem „krava — tele" i da do šestog meseca sve to razvijemo", rekao je Nedimović.

Ministar je dodao da oni jedino tako mogu da obezbede dovoljne količine pošto trguju sa 70 zemalja, kao i da im je zato važan sporazum koji će Srbija potpisati sa Kinom i sporazum o slobodnoj trgovini koji imamo sa Rusijom.

Nedimović je rekao da je u Lučanima hteo da promoviše mere agrarne politike za 2017. godinu i u direktnom razgovoru sa poljoprivrednicima sazna šta ih muči i da im odgovori na sva pitanja.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala