- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata o ugovoru između Mađarske i „Gasproma“: Niko nema pravo da zapoveda Budimpešti

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Odluka Mađarske da izabere nove rute za isporuku ruskog gasa je optimalna, niko nema pravo da zapoveda Budimpešti, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
„Ako se ranije ruski gas isporučivao Mađarskoj preko Ukrajine, sada su izabrani tehnički napredniji, pogodniji, ekonomski isplativiji putevi“, objasnio je Čižov u razgovoru za televiziju „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, ovo je optimalno rešenje koje je diktirano, između ostalog, i razmatranjem nacionalne bezbednosti Mađarske.
„Tu niko – ni Ukrajina niti ko drugi, očigledno, nema pravo da diktira svoju volju... Uključujući i Evropsku komisiju. Ne znam komercijalne detalje ovog ugovora, ali siguran sam da je potpisivanjem ovog ugovora, prilično velikog, ozbiljnog i dugoročnog ugovora, Budimpešta uzela u obzir odgovarajuće zahteve Evropske komisije“, dodao je Čižov.
Mađarska i „Gasprom“ potpisali su u ponedeljak novi ugovor. Radi se o isporukama Mađarskoj 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina. Od toga će 3,5 milijardi kubnih metara gasa će dolaziti preko Srbije, a 1 milijarda – preko Austrije.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
RUSIJA
Kremlj: Rusija ne namerava da koristi gas kao sredstvo pritiska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala