- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Rusija ne namerava da koristi gas kao sredstvo pritiska

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Rusija ne namerava da koristi gas kao pritisak na druge zemlje, konkretno na Ukrajinu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ne, nije tako“, odgovorio je portparol Kremlja na pitanje da cilj gasnog ugovora između Rusije i Mađarske nije da izvrši pritisak na Ukrajinu.
„Rusija nikada nije koristila, ne koristi i ne namerava da koristi plavo gorivo kako bi nekoga kaznila“, istakao je Peskov.
Prema njegovim rečima, ruska strana je spremna da razgovara sa Ukrajinom o obnavljanju direktne kupovine gasa, ako je potrebno.
On je istakao da to niko nije odbijao i da su, štaviše, spremnost da se o tome razgovara više puta izražavali predstavnici gasne kompanije, kao i predstavnici Rusije na različitim nivoima.

Kijev se meša u unutašnje stvari Rusije i Mađarske

Novi dugoročni ugovor između Mađarske i ruske kompanije „Gasprom“ o isporuci gasa ovoj zemlji zaobilaženjem Ukrajine ne narušava ničija prava, a Kijev nema pravo da se meša u ovaj aspekt bilateralnih odnosa Moskve i Budimpešte, naglasio je Peskov.
„Radi se o dugoročnom ugovoru koji će garantovati pouzdane, predvidljive, ritmične isporuke plavog goriva u Mađarsku po jednako zagarantovanim, ekonomski isplativim rutama. Ovde se ne krše ničija prava. Ne krše se nikakve međunarodne trgovinske norme. I nijedna zemlja, uključujući Ukrajinu, nema pravo da se meša u ovaj aspekt rusko-mađarskih odnosa, konstatovao je portparol Kremlja.
„Rusija je bila i ostala apsolutni i nesporni garant energetske bezbednosti čitavog evropskog kontinenta“, rekao je portparol Kremlja, komentarišući informacije da je ugovor o gasu između Moskve i Budimpešte navodno „uperen protiv Ukrajine“.
Ranije u utorak, portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko izjavio je da transport gasa zaobilaženjem Ukrajine podriva njenu nacionalnu bezbednost, kao i energetsku bezbednost Evrope. On je rekao da će Kijev „preduzeti odlučne mere za zaštitu nacionalnih interesa“ u svetlu zaključenja takvog sporazuma.
Prema rečima Peskova, takvi potezi ukrajinskih vlasti „ne zahtevaju kontramere“ od Moskve.
„Mi realizujemo naše bilateralne odnose sa Mađarskom“, istakao je on.

Situacija na evropskom tržištu

Peskov je primetio da Kremlj prati situaciju sa rastom cena gasa u Evropi, dok „Gasprom“ ispunjava svoje obaveze i spreman je za nove ugovore.
„Mi, naravno, pratimo kako se razvija spot tržište u Evropi. Već smo govorili da je ‘Gasprom’ ovih dana blizu istorijskog rekorda po obimu isporuka prirodnog gasa evropskim potrošačima. ‘Gasprom’ u potpunosti, čak i sa dozvoljenim viškom, ispunjava sve svoje obaveze“, naveo je portparol.
On je dodao da „Gasprom“ maksimalno radi i spreman je da razmatra nove ugovore, dugoročne ugovore, sa povećanim količinama kako bi zadovoljio rastuću potražnju evropskih potrošača za prirodnim gasom.
Prema rečima Peskova, stručnjacima su „apsolutno jasni“ faktori koji vrše pritisak na cenu gasa na evropskom spot tržištu, što je dovelo do naglog rasta cena.
„To su objektivni faktori, svi ćemo morati dalje sa njima da se suočavamo. Očigledno je da spot tržište samo delimično može da zadovolji potrebe za ritmičkim razvojem“, zaključio je Peskov.
Ranije je objavljeno da je cena gasa u Evropi na otvaranju trgovanja 28. septembra prvi put u istoriji premašila 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara. Prema rečima stručnjaka, cena gasa mogla bi da nastavi da raste i obara nove rekorde u slučaju hladne zime i fizičke nestašice gasa na tržištu.

Ugovor sa „Gaspromom“

Mađarska je u ponedeljak potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su podržali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je najavio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala