- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Otkriveno previše pesticida u grožđu iz Severne Makedonije

© AFP 2023 / GLYN KIRKObrano grožđe pripremljeno za transport u vinogradu u Ist Saseksu u Velikoj Britaniji
Obrano grožđe pripremljeno za transport u vinogradu u Ist Saseksu u Velikoj Britaniji - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
Pratite nas
Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke svežeg grožđa poreklom iz Severne Makedonije, u količini od 20.730 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida.
Prilikom redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porekla pri uvozu, nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida, saopšteno je iz Inspektorata Srpske, prenosi RTRS.
Na osnovu izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od „Instituta za vode“ Bijeljina, kojom je ispitivano prisustvo 180 aktivnih materija, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida „fosmet“ iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla.
Postupajući po rezultatima analize, inspektor je doneo rešenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.
Iz Inspektorata su podsetili da je u ovom mesecu zbog utvrđenog povećanog prisustva pesticida zabranjen uvoz 6.842 kilograma stonog grožđa iz Albanije i 660 kilograma svežeg krastavca iz Severne Makedonije, dok je zbog utvrđenog prisustva ekonomski štetnog organizma zabranjen uvoz 24 tone merkantilnog krompira poreklom iz Poljske.
Vino, grožđe - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
DRUŠTVO
Hrana bogova: Zašto ne treba preterivati sa grožđem
Žena u supermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Da li dovoljno kontrolišemo namirnice ako i poznati proizvođači padaju na ispitu
Sladoled - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Kako je sladoled s pesticidom završio u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala