https://lat.sputnikportal.rs/20210915/hrana-bogova-zasto-ne-treba-preterivati-sa-grozdjem-1129846100.html
Hrana bogova: Zašto ne treba preterivati sa grožđem
Hrana bogova: Zašto ne treba preterivati sa grožđem
Sputnik Srbija
Simbol plodnosti i izobilja, slasna voćka koju vole i odrasli i deca i za koju se odavno zna da njeni sastojci izuzetno pozitivno utiču na organizam. 15.09.2021, Sputnik Srbija
2021-09-15T16:19+0200
2021-09-15T16:19+0200
2021-09-15T16:19+0200
društvo
medicina
grožđe
društvo
ruska medicina
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111952/21/1119522172_0:0:3073:1728_1920x0_80_0_0_d6ef9ce0febef21eee05b7b50f5fc922.jpg
Pre nekoliko vekova lekari su savetovali da se grožđe jede ili da se pije sok od njega u slučaju glavobolje, gubitka energije, gubitka apetita i drugih znakova slabosti.Savremeni naučnici su sproveli mnoga istraživanja i naučno su dokazali da su tvrdnje njihovih prethodnika istinite. Ukratko, konzumiranje grožđa ima mnoge benefite:-stimuliše rad mozga-daje energiju-pomaže u borbi protiv depresije-jača imunitet-jača zidove krvnih sudova-smanjuje verovatnoću razvoja onkoloških bolesti-pomaže u oslobađanju stresa-normalizuje varenje-sprečava razvoj hronične bubrežne insuficijencije i Alchajmerove bolesti-umanjuje bol ( na primer u zglobovima pri kretanju)Korist za ženePrema rečima glavnog lekara austrijskog centra za zdravlje u Moskvi „Verba majer“ Irine Popove, grožđe sadrži supstance koje smanjuju mogućnost razvoja malignih tumora mlečne žlezde i materice. Takođe, pogodno je za trudnice, jer jača imunitet i poboljšava rad digestivnog trakta.Korist za muškarceKako dodaje Popova, kod muškaraca grožđe sprečava razvoj raka prostate, povoljno utiče na potenciju i ima blagotvorno dejstvo na urogenitalni sistem.Loše straneMeđutim, uprkos obilju korisnih kvaliteta i velikoj količini vitamina i minerala, grožđe ipak ne bi trebalo da jedemo koliko god želimo.Grožđe sadrži mnogo šećera, upozorava doktorka, – u sto grama čak 15 grama je šećer. Oštećuje zidove krvnih sudova. Visoki glikemijski indeks ploda povećava apetit, može dovesti do povećanja telesne težine.Grožđe sadrži kiselinu i šećer koji krajnje negativno utiču na zdravlje zuba. Dakle, oni su glavni uzročnici za nastanak karijesa.Kada voćne kiseline, koje sadrži grožđe, dođu u dodir sa zubima zahvaćenim karijesom, uzrokuju snažne bolove. Međutim, ukoliko ne jedete na kilograme grožđa i ukoliko nakon konzumiranja ovog slasnog ploda isperete usta bar običnom vodom, nemate razloga da brinete za zdravlje vaših zuba više nego obično.
https://lat.sputnikportal.rs/20210914/ruska-doktorka-osam-nacina-kako-da-usporimo-starenje-1129812940.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111952/21/1119522172_0:0:2731:2048_1920x0_80_0_0_cb0bf9007e0ae76a71000e4a9eae2892.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
medicina, grožđe, društvo, ruska medicina
medicina, grožđe, društvo, ruska medicina
Hrana bogova: Zašto ne treba preterivati sa grožđem
Simbol plodnosti i izobilja, slasna voćka koju vole i odrasli i deca i za koju se odavno zna da njeni sastojci izuzetno pozitivno utiču na organizam.
Pre nekoliko vekova lekari su savetovali da se grožđe jede ili da se pije sok od njega u slučaju glavobolje, gubitka energije, gubitka apetita i drugih znakova slabosti.
Savremeni naučnici su sproveli mnoga istraživanja i naučno su dokazali da su tvrdnje njihovih prethodnika istinite. Ukratko, konzumiranje grožđa ima mnoge benefite:
-pomaže u borbi protiv depresije
-jača zidove krvnih sudova
-smanjuje verovatnoću razvoja onkoloških bolesti
-pomaže u oslobađanju stresa
-sprečava razvoj hronične bubrežne insuficijencije i Alchajmerove bolesti
-umanjuje bol ( na primer u zglobovima pri kretanju)
Prema rečima glavnog lekara austrijskog centra za zdravlje u Moskvi „Verba majer“ Irine Popove, grožđe sadrži supstance koje smanjuju mogućnost razvoja malignih tumora mlečne žlezde i materice. Takođe, pogodno je za trudnice, jer jača imunitet i poboljšava rad digestivnog trakta.
Kako dodaje Popova, kod muškaraca grožđe sprečava razvoj raka prostate, povoljno utiče na potenciju i ima blagotvorno dejstvo na urogenitalni sistem.
Međutim, uprkos obilju korisnih kvaliteta i velikoj količini vitamina i minerala, grožđe ipak ne bi trebalo da jedemo koliko god želimo.
Grožđe sadrži mnogo šećera, upozorava doktorka, – u sto grama čak 15 grama je šećer. Oštećuje zidove krvnih sudova. Visoki glikemijski indeks ploda povećava apetit, može dovesti do povećanja telesne težine.
Grožđe sadrži kiselinu i šećer koji krajnje negativno utiču na zdravlje zuba. Dakle, oni su glavni uzročnici za nastanak karijesa.
Kada voćne kiseline, koje sadrži grožđe, dođu u dodir sa zubima zahvaćenim karijesom, uzrokuju snažne bolove. Međutim, ukoliko ne jedete na kilograme grožđa i ukoliko nakon konzumiranja ovog slasnog ploda isperete usta bar običnom vodom, nemate razloga da brinete za zdravlje vaših zuba više nego obično.