- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Hrana bogova: Zašto ne treba preterivati sa grožđem

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVino, grožđe
Vino, grožđe - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Simbol plodnosti i izobilja, slasna voćka koju vole i odrasli i deca i za koju se odavno zna da njeni sastojci izuzetno pozitivno utiču na organizam.
Pre nekoliko vekova lekari su savetovali da se grožđe jede ili da se pije sok od njega u slučaju glavobolje, gubitka energije, gubitka apetita i drugih znakova slabosti.
Savremeni naučnici su sproveli mnoga istraživanja i naučno su dokazali da su tvrdnje njihovih prethodnika istinite. Ukratko, konzumiranje grožđa ima mnoge benefite:
-stimuliše rad mozga
-daje energiju
-pomaže u borbi protiv depresije
-jača imunitet
-jača zidove krvnih sudova
-smanjuje verovatnoću razvoja onkoloških bolesti
-pomaže u oslobađanju stresa
-normalizuje varenje
-sprečava razvoj hronične bubrežne insuficijencije i Alchajmerove bolesti
-umanjuje bol ( na primer u zglobovima pri kretanju)

Korist za žene

Prema rečima glavnog lekara austrijskog centra za zdravlje u Moskvi „Verba majer“ Irine Popove, grožđe sadrži supstance koje smanjuju mogućnost razvoja malignih tumora mlečne žlezde i materice. Takođe, pogodno je za trudnice, jer jača imunitet i poboljšava rad digestivnog trakta.

Korist za muškarce

Kako dodaje Popova, kod muškaraca grožđe sprečava razvoj raka prostate, povoljno utiče na potenciju i ima blagotvorno dejstvo na urogenitalni sistem.

Loše strane

Međutim, uprkos obilju korisnih kvaliteta i velikoj količini vitamina i minerala, grožđe ipak ne bi trebalo da jedemo koliko god želimo.
Grožđe sadrži mnogo šećera, upozorava doktorka, – u sto grama čak 15 grama je šećer. Oštećuje zidove krvnih sudova. Visoki glikemijski indeks ploda povećava apetit, može dovesti do povećanja telesne težine.
Grožđe sadrži kiselinu i šećer koji krajnje negativno utiču na zdravlje zuba. Dakle, oni su glavni uzročnici za nastanak karijesa.
Kada voćne kiseline, koje sadrži grožđe, dođu u dodir sa zubima zahvaćenim karijesom, uzrokuju snažne bolove. Međutim, ukoliko ne jedete na kilograme grožđa i ukoliko nakon konzumiranja ovog slasnog ploda isperete usta bar običnom vodom, nemate razloga da brinete za zdravlje vaših zuba više nego obično.
Proces starenja - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
RUSIJA
Ruska doktorka otkriva osam načina kako da usporimo starenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala